Ochii pe cer la noapte. Perseidele se dau in spectacol prin atmosfera noastra

Ultima actualizare: 01-11-2012 04:44

Amatori de fenomene astronomice, in vineri seara aveti spectacol pe cer. Asa-numita ploaie de stele cazatoare. Vorbim despre Curentul Perseidelor, un fenomen produs de meteoritii desprinsi din coada unei comete.

In drumul lor catre pamint acestia se aprind ca niste chibrituri si compun imaginea unor stele care par sa loveasca Terra.

La o distanta de aproximativ 8 miliarde de kilometri de Pamant, o aglomerare de resturi spatiale din piatra si gheata se apropie de Sistemul Solar. Masoara 26 km in diametru, prind viteze de peste 100.000 km pe ora si provin din coada cometei Swift - Tuttle.

Cand aceste bucati de cometa intra in atmosfera, comprima aerul pana acesta se aprinde. Si genereaza efecte luminoase, pe care ochiul uman le percepe ca pe niste stele cazatoare, in fiecare an in jurul acestei date.

Ploaia Perseidelor isi trage numele de la constelatia Perseu pentru ca de acolo par sa tisneasca stelele. Veti putea urmari un fabulos spectacol, din orice colt al tarii, cu conditia sa nu fie innorat afara iar luna sa aiba o lumina pala. Conditii optime vor fi dupa miezul noptii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO