Galaxia noastra ascunde MILIARDE de "Terre". Studiul care schimba ce stiam despre Univers
Galaxia noastra ar putea gazdui zeci de MILIARDE de planete locuibile, similare Terrei. Anuntul a fost facut in urma unui studiu, realizat de astronomii de la Observatorul din Grenoble, Franta.
Studiul realizat de astronomi se bazeaza pe informatiile obtinute de Observatorul La Silla din Chile. Aparatul a studiat deja 9 planete asemanatoare Pamantului.
Extrapoland aceste descoperiri, astronomii francezi cred ca ar putea exista zeci de miliarde de planete locuibile, numai in galaxia noastra, Calea Lactee, iar aproximativ 100 dintre acestea s-ar afla destul de aproape de Soarele nostru.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aceste planete graviteaza in jurul unor stele mai mici decat Soarele, numite “pitice rosii”. Aceste stele sunt foarte raspandite in galaxia noastra, exista aproximativ 160 de miliarde, iar dintre acestea 102 au fost deja studiate. Piticele rosii reprezinta 80% dintre stelele din Calea Lactee.
Planetele locuibile, la care se refera savantii, sunt similare Terrei, adica sunt din roci solide si au apa in stare lichida.
Potrivit datelor furnizate de Observatorul din Chile, 40% dintre piticele rosii au pe orbita lor planete denumite generic “super-Pamanturi”, spune Xavier Bonfils, seful echipei de astronomi de la Grenoble.
Francezii spun ca vor putea studia mai amanuntit aceste planele si vor afla date despre atmosfera lor, identificand chiar si posibile semne de viata.
Telescopul La Silla le poate studia atunci cand ele trec prin dreptul stelei in jurul careia orbiteaza.
Exista un singur lucru care ar putea afecta viata pe aceste planete. Cum “piticele rosii” sunt mai reci decat Soarele nostru, pentru ca viata sa existe pe planetele de langa ele, acestea trebuie sa sa afle foarte apropiate de stea.
De aceea exista riscul ca radiatiile ultraviolete emise de astru sa distruga sau sa afecteeze dezvoltarea vietii pe planeta.
Studiul va fi publicat in Revista de Astronomie si Astrofizica, anunta Live Science.