Multi savanti vor sa declare oficial saptamana viitoare ca Pamantul a intrat intr-o noua epoca
Omenirea va intra curand intr-o noua epoca geologica, iar acest lucru ar putea sa duca la una din cele mai mari extinctii pe care le-a cunoscut vreodata planeta noastra.
Oamenii de stiinta vor discuta despre acest subiect la conferinta Planet Under Pressure din Londra, scrie The Sun.
Multi savanti sustin ca planeta a intrat deja in aceasta noua epoca, pe care o vor numi Anthropocen ("epoca omului"), altii cred insa ca acest lucru se va intampla abia peste sute sau mii de ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
El este noul Nostradamus! Uite ce previziuni extraordinare a facut un pusti de 12 ani
Din punct de vedere al epocilor geologice, perioada in care traim acum se numeste Holocen si a inceput in urma cu 12.000 de ani, cand a avut loc ultima glaciatiune.
Influenta pe care civilizatia noastra o are asupra climei planetei este similara apogeului unei ere glaciare, crede geologul James Syvitski.
Impactul negativ a inceput in timpul Revolutiei industriale si s-a accentuat tot mai mult, dupa cel de-al doilea razboi modial.
Desi aceasta epoca a fost pana acum destul de "prietenoasa" cu fiintele care traiesc pe Terra, temperaturile cresc alarmant, iar multe specii sunt deja pe cale de disparitie.
Un alt specialist, Will Steffen, se teme ca noua epoca geologica va aduce cu sine una din cele mai mari extinctii pe care le-a cunoscut planeta noastra.
Chimistul Paul Crutzen, castigator al Premiului Nobel, cel care a popularizat prima data termenul "anthropocen", spune ca de acum nu mai trebuie sa gandim in termenii "om versus natura". "Noi vom decide ce anume va fi natura", declara el.
Termenul a fost ales pentru a ilustra cat mai bine modul in care omul a schimbat natura si clima. Prezenta oamenilor este pretutindeni, padurile au fost defrisate, apele poluate, iar multe specii au disparut din cauza modului abuziv prin care natura este tratata ca "simpla sursa de materii prime".
Cu toate acestea, ar fi neobisnuit ca o epoca geologica sa dureze numai 12.000 de ani. Din punct de vedere stiintific, clasificarea se face astfel: perioadele geologice dureaza milioane de ani, epocile inseamna zeci de milioane de ani, erele geologice presupun sute de milioane de ani si in final sunt eonii, care dureaza peste 500 de milioane de ani.
Conferinta de la Londra, unde unii geologi vor "sa declare oficial intrarea in epoca Anthropecen", este menita sa traga un semnal de alarma privitor la schimbarile climaterice.