Fotografii spectaculoase cu albia unui fost rau de pe Marte, realizate de o sonda spatiala europeana
O serie de fotografii spectaculoase care par sa prezinte albia secata a unui fost rau de mari dimensiuni care curgea in trecutul indepartat pe suprafata planetei Marte au fost realizate de sonda spatiala Mars Express.
Sonda spatiala Mars Express a fost lansata de Agentia Spatiala Europeana (ESA), informeaza dailymail.co.uk.
Sonda Mars Express a realizat aceste fotografii in regiunea Reull Vallis de pe Marte, care prezinta "o structura care seamana cu valea unui rau", au afirmat cercetatorii de la ESA.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cu ajutorul datelor trimise de sonda europeana, oamenii de stiinta au recreat pe computer imaginea albiei fostului rau de pe Marte si au ajuns la concluzia ca aceasta avea dimensiuni impresionante: o latime de 6,5 kilometri, o lungime de peste 1.500 de kilometri si o adancime care ajungea in anumite locuri la 300 de metri.
Expertii considera ca aceste imagini prezinta o asemanare uluitoare cu regiunile de pe Terra care au fost afectate de glaciatiuni.
Potrivit expertilor in planetologie, astfel de structuri s-au format pe Marte odata cu alunecarea fragmentelor de scoarta si a ghetarilor, in timpul perioadei Amazoniene (care continua si in zilele noastre), cauzata de inaintarea fluxului glacial de-a lungul albiei fostului rau.
Structura in sine a albiei a fost formata la multa vreme dupa ce a fost sculptata initial de scurgerile de apa lichida din perioada Hesperiana, despre care se crede ca s-a incheiat in urma cu 1,8-3,5 miliarde de ani.