Acest desen putea sa schimbe evolutia umana si sa-i ingroape cariera lui Isaac Newton
Acest desen ar fi putut schimba radical evolutia stiintei, impiedicand publicarea unei carti care a schimbat in cele din urma cursul istoriei.
Interesantul desen este de fapt o gravura in lemn si face parte dintr-o carte intitulata Historia Piscium (Istoria Pestilor). Reprezinta un "peste zburator".
Lucrarea a fost publicata in anul 1686 si, din cauza acestor gravuri care ilustrau speciile de pesti, tiparirea cartii a costat foarte mult.
Banii au fost platiti de Societatea Regala Britanica, institutie care intentiona sa publice si lucrarea fundamentala a lui Sir Isaac Newton, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (“Principiile matematice ale filozofiei naturale”). Pentru aceasta din urma, societatea nu a mai avut fonduri.
Din fericire, lucrarea fizicianului care a revolutionat la vremea sa stiinta a ajuns in cele din urma sa fie publicata, cu ajutorul astronomului Edmond Halley, devenit faimos datorita descoperii cometei care ii poarta numele. El a reusit sa stranga banii necesari.
Cartea lui Newton includea enuntarea celor trei legi ale miscarii si legea gravitatiei universale, fiind considerata si in prezent una din cele mai importante lucrari stiintifice din toate timpurile.
Desi acum pare inexplicabila decizia Societatii Regale de a renunta la cartea fizicianului, trebuie sa avem in vedere ca in anul 1686 stiinta era inca la inceputurile sale, iar o lucrare cu ilustratii spectaculoase era considerata mai importanta, precizeaza Live Science.