FOTO. Cercetatorii sunt uimiti. Ce au gasit in craniul unei mumii egiptene de acum 2.000 de ani

Dată publicare: 11-10-2012 17:15
Dată actualizare: 14-10-2012 00:00


craniu mumie egipteana, dinti

Specialistii care cercetau o mumie egipteana au fost uimiti sa descopere dovada unui tratament medical extrem de complicat, la care fusese supus barbatul, in urma cu peste 2.000 de ani.

Craniul mumiei a fost cercetat cu ajutorul unui tomograf performant si a demonstrat ca barbatul, care avea intre 20 si 30 de ani, suferise de grave probleme stomatologice.

Dintii cariati ii afectasera sinusurile si provocasera la o infectie, iar medicii de atunci nu prea aveau cum sa-l ajute. Insa au incercat sa-i usureze agonia, umpland o carie cu o bucata de panza de in.

Panza fusese probabil impregnata cu un medicament analgezic si impiedica resturile de mancare sa intre in gaura si sa agraveze infectia.

Cercetatorii de la Universitatea de Vest din Ontario spun ca acesta este un exemplu unic de interventie stomatologica in Egiptul antic.

Au mai fost gasite mumii cu diferite tratamente dentare, insa nu de o asemenea amploare. Cazul tanarului ar fi fost extrem de grav chiar si pentru dentistii moderni.

Desi avea multe carii si abcese dentare, inca nu se stie sigur care a fost cauza mortii barbatului, care avea un statut social privilegiat si a trait in perioada in care Egiptul era condus de o dinastie de regi greci.

Problemele dentare erau frecvente in Egiptul antic, una din cauze fiind graul macinat cu ajutorul unor pietre, ceea ce facea ca in paine sa se strecoare o cantitate destul de mare de nisip, care distrugea smaultul dintilor.

Identitatea tanarului nu se cunoaste, mumia fiind adusa la Montreal in 1859, de catre un politician care a cumparat-o din Egipt. In prezent se afla la Muzeul Redpath, in cadrul Universitatii McGill.
 

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO