FOTO. Primele imagini de la telescopul Euclid, din Univers, cu ”materia” și ”energia întunecată”: ”Sunt fantastice”
Telescopul european Euclid este gata să-și înceapă misiunea de înțelegere a celor mai mari mistere din Univers. Imaginile deosebite obținute de observatorul spațial arată că posibilitățile sale tehnice sunt excepționale.
În următorii șase ani, Euclid va cerceta o treime din ceruri, pentru a obține indicii despre ceea ce este așa-numita ”materie” și ”energie întunecată”.
Acești "influenceri" necunoscuți par să controleze forma și expansiunea a tot ceea ce se află acolo, notează BBC News.
Cercetătorii recunosc, totuși, că nu știu practic nimic despre aceste elemente, deși reprezintă probabil 95% din conținutul cosmosului.
Nici materia întunecată și nici energia întunecată nu sunt detectabile în mod direct. Singura noastră speranță de a obține o oarecare înțelegere este de a urmări semnalele lor discrete, în lucrurile pe care le putem vedea.
Aceasta va fi sarcina lui Euclid: să observe contururile, distanțele și mișcările a miliarde de galaxii, a căror lumină a avut nevoie de aproape întreaga vârstă a Universului pentru a ajunge la noi.
Undeva în statisticile acestei hărți cosmice 3D - cea mai mare hartă cosmică realizată vreodată - oamenii de știință se așteaptă să găsească răspunsuri.
”Nebuloasa Cap de cal”
”Capul de Cal” este un nor mare de gaz și praf în care se nasc stele. Este relativ ”aproape”, la doar 1.300 de ani-lumină de Pământ.
Multe telescoape au surprins această scenă, dar niciunul nu a făcut-o cu lățimea și claritatea combinate pe care le poate obține Euclid.
Cercetarea realizată de Euclid va fi cea mai fundamentală dintre cercetări, afirmă profesoara Carole Mundell, directorul departamentului științific al Agenției Spațiale Europene (ESA).
"Suntem oameni, vrem să înțelegem tot ceea ce ne înconjoară; fie că era vorba de oamenii din antichitate care se uitau la cerul nopții și desenau constelații pe peșterile noastre, fie că încercau să înțeleagă dacă Soarele va reveni după iarnă - căutăm această cunoaștere și înțelegere", a declarat ea pentru BBC News.
"În prezent, nu înțelegem 95% din Univers, un univers care are o vechime de 13,8 miliarde de ani. Suntem ființe simțitoare care există de o fracțiune minusculă din acest timp, dar am putea fi specia care va reuși să înțeleagă totul."
Materia întunecată și energia întunecată se numără printre cele mai mari enigme ale astrofizicii moderne.
Prima ar putea fi o particulă încă nedetectată. Astronomii deduc prezența acesteia din atracția gravitațională pe care o exercită asupra materiei pe care o putem vedea. Galaxiile s-ar destrăma dacă nu ar fi acolo.
Cea de-a doua reprezintă o problemă foarte diferită. Ar putea fi un fel de energie în vidul din spațiu. Orice ar fi, se pare că lucrează împotriva gravitației pentru a împinge galaxiile în afară într-un ritm tot mai accelerat.
Grupul Perseus
Gruparea Perseus este una dintre cele mai masive structuri din Univers. Această imagine conține 1.000 de galaxii din acest grup, dar dincolo se află alte zeci de mii de galaxii, a căror lumină a avut nevoie de 10 miliarde de ani pentru a ajunge la noi.
Telescopul Euclid, în valoare de 1,4 miliarde de euro, a plecat în spațiu în luna iulie. De atunci, inginerii l-au perfecționat.
La început au existat unele îngrijorări. Inițial, sistemul optic al lui Euclid nu s-a putut fixa pe stele pentru a obține o imagine stabilă. Acest lucru a necesitat un nou software pentru senzorul de ghidare fină al telescopului.
Inginerii au descoperit, de asemenea, că unele lumini poluau imaginile atunci când observatorul era îndreptat într-un anumit mod. Dar, cu toate aceste probleme rezolvate, Euclid este gata de cercetare - după cum o demonstrează publicarea a cinci imagini realizate de probă.
"Sunt fantastice", a declarat profesorul Isobel Hook, care a lucrat în anii 1990 la una dintre echipele care au descoperit pentru prima dată că Universul se extinde într-un ritm din ce în ce mai rapid.
"Am văzut în sfârșit imaginile la rezoluție completă, luni, și m-au uimit cu adevărat. Ne așteptam ca Euclid să aibă performanțe foarte bune și chiar ne-a îndeplinit toate așteptările. Este o mare ușurare și este cu adevărat minunat de văzut", a declarat entuziasmat astronomul de la Universitatea Lancaster.
NGC 6397
Situat la doar 7.800 de ani-lumină de Pământ, NGC 6397 este ceea ce se numește un roi globular.
Este o grupare străveche de stele, dintre care unele sunt aproape la fel de vechi ca și Universul însuși. Ele sunt fosile cosmice care ne vorbesc despre istoria galaxiilor, cum ar fi Calea Lactee.
Niciun telescop spațial nu a reușit până acum să combine lărgimea, profunzimea și acuitatea vederii pe care o poate avea Euclid.
Uimitorul telescop James Webb, de exemplu, are o rezoluție mult mai mare, dar nu poate acoperi cantitatea de cer pe care o face Euclid.
"Această cameră gigantică cu sute de milioane de pixeli este acum pregătită să cerceteze Universul îndepărtat și obiectele de pe o gamă vastă de cer - un volum vast al cerului în spațiu și în timp", a declarat profesorul Mark McCaughrean.
"Doar prin examinarea unui număr uriaș de galaxii vom putea să deslușim acele semnale subtile pentru energia întunecată și materia întunecată, ceea ce reprezintă scopul lui Euclid", a declarat consilierul științific principal al ESA pentru BBC News.
NGC 6822
Galaxiile evoluate, cum ar fi Calea Lactee și IC 342, prezintă brațe spiralate frumoase. Dar NGC 6822 este un exemplu de galaxie neregulată. Ea nu are această formă definită.
Multe galaxii din Universul timpuriu arată precum NGC 6822, deși este relativ aproape de noi, la doar 1,6 milioane de ani-lumină de Pământ.
O provocare ... inginerească
Nu, aceasta nu este o galaxie bizară descoperită de Euclid.
Telescopul a avut o problemă de fixare pe o "stea călăuzitoare" în timpul primelor teste.
Până când inginerii au putut încărca un nou software pentru senzorul său de ghidare fină, observatorul s-a rotit pe tot cerul.