Savantul care "a visat" formule matematice bizare. Dupa 90 de ani, s-a demonstrat ca avea dreptate
Un savant indian, care a murit in anul 1920, a lasat colegilor de breasla o enigma greu de rezolvat. El declarase, pe patul de moarte, ca intr-un vis i s-au revelat niste formule matematice nemaintalnite. Misterul a fost dezlegat abia dupa 90 de ani.
Srinivasa Ramanujan, un matematician indian, a murit in anul 1920, nu inainte de a lasa posteritatii niste formule bizare, pe care nimeni nu le putea intelege, scrie Daily Mail.
Aflat pe patul de moarte, savantul i-a scris mentorului sau, matematicianul englez G.h.Hardy, ca un zeu i s-a aratat in vis si i-a dezvaluit niste calcule deosebite.
Colegii sai de breasla au fost uluiti nu doar de aspectul mistic al afirmatiilor sale, cat si de formulele scrise de acesta, care nu puteau fi intelese de nimeni.
Abia in anul 2002, matematicianul Sander Zwegers a demonstrat ca formulele redactate de indian erau corecte si ca acestea vor ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga anumite aspecte legate de "gaurile negre" din spatiul cosmic.
Misterioasa scrisoare a lui Ramanujan prezenta cateva functii care se comportau diferit de cunoscutele functii theta, dar totusi semanau cu acestea. Acestea au fost numite "functii theta false".
Savantul declarase ca aceste calcule ii fusesera aratate in vis, de catre zeita hindusa Namagiri.
Matematicienii care au demonstrat ca formulele sale sunt corecte au fost uimiti de viziunea lui, pentru ca abia acum, folosind metode moderne, ei au putut ajunge la aceeasi concluzie ca Ramanujan.
Calculele lui sunt cat se poate de utile in prezent. “Nimeni nu vorbea despre gaurile negre in anul 1920, iar acum munca lui Ramanujan ne ajuta sa le intelegem”, declara matematicianul Ken Ono.
Srinivasa Ramanujan s-a nascut uintr-o familie saraca din India si a fost un autodidact, lucrand izolat de restul comunitatii de matematicieni din vremea lui.
Considerat “un geniu in stare pura”, savantul era foarte religios, fiind convins ca inspiratia lui venea de la o zeita hindusa, Namagiri.
In ciuda dificultatilor materiale, el a ajuns la Universitatea Cambridge, castigandu-si asfel locul in randul matematicienilor de renume. A murit la numai 32 de ani, de tuberculoza.