Fenomen astronomic spectaculos în România. Avertismentul experților
A mai rămas o zi până la un fenomen astronomic spectaculos, care va fi vizibil şi din România.
Este vorba despre trecerea planetei Mercur, cea mai mică din sistemul Solar, prin faţa Soarelui. Dar, atenţie, nu încercaţi să observaţi cu ochiul liber acest tranzit pentru că riscaţi să vă piedeţi temporar vederea dacă vă uitaţi la soare.
Tranzitul planetei Mercur, între Soare și Pământ a avut loc ultima dată în 2016. Dar, spre deosebire de fenomenul de acum trei ani, cel de luni se anunță mai spectaculos, pentru căplanetă va traversa discul solar aproape pe la jumătate. Trecerea va dura cinci ore și jumătate și, în funcție de condițiile meteo, va fi vizibilă din estul Statelor Unite și Canadei, din America de Sud și parțial din restul Americii de Nord, Europa și Africa. Locuitorii din Asia și Australia vor rata acest show.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Emily Drabek-Maunder, astronom: „Pentru a observa tranzitul, Soarele, Mercur și Pământul trebuie să fie perfect aliniate. Dacăne uităm la orbita lui Mercur în jurul Soarelui, vedem că este ușor înclinată în comparație cu cea a Pământului. Așadar, în medie, Mercur va tranzita Soarele de 13 ori în fiecare secol. Data viitoare când vom vedea un tranzit al lui Mercur, după 2019, va fi pe 13 noiembrie 2032."
Să nu vă așteptați să vedeți acest fenoment astronomic spectaculos cu ochiul liber. De fapt, nici nu este indicat să vă uitați la soare fără ochelari speciali.
Emily Drabek-Maunder, astronom: „Mercur este mult mai mică decât Soarele nostru, astfel că atunci când veți observa tranzitul, veți vedea Mercur ca un punct mic și negru, care se mișcă peste discul strălucitor al Soarelui. Veți avea nevoie de un telescop pentru a vedea tranzitul lui Mercur. Și nu doar asta, dar veți avea nevoie de un telescop cu un filtru solar. Dacă nu mai aveți ochelari rămași de la vreo eclipsă, nu veți putea observa tranzitul, pentru că Mercur este prea mic."
În România, tranzitul lui Mercur este vizibil luni, de la ora 14.40 până la ora 17.00.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!