Eclipsa de pe 16 iulie 2019. Cum s-a văzut fenomenul pe glob. GALERIE FOTO
La 50 de ani de la lansarea misiunii care a însemnat primul pas al omului pe Lună, astrul ne-a oferit miercuri noapte spectacolul unei eclipse parţiale.
Fenomenul a adunat la principalele observatoare astronomice din ţară sute de curioşi, de toate vârstele, care au urmărit cu interes Luna. Deşi uneori norii au îngreunat vizibilitatea.
Odată cu lăsarea serii, zeci de copii, părinţi şi bunici s-au adunat la Observatorul Astronomic din Bucureşti pentru a urmări îndeaproape eclipsa de lună.
VEZI MAI MULTE IMAGINI CU ECLIPSA ÎN GALERIA FOTO
Cei mici au fost fascinaţi de fenomen. Şi, pentru că mulţi dintre ei au văzut pentru prima oară o eclipsă de lună, şi-au pus imaginaţia la încercare.
Copil: "Zici că aveai Luna în față. Avea un fel de găuri ciudate, era foarte frumoasă. Chiar se vedea ca şi cum era o brânză mare şi rotundă."
Chiar dacă, din când în când, Luna s-a ascuns timidă printre nori, a putut fi totuşi urmărită în toată splendoarea ei.
Şi la Observatorul Astronomic din Galaţi sute oameni s-au adunat pentru a urmări eclipsa parţială de Lună. Norii şi-au făcut apariţia însă.
Copil: "E acoperită de nori. E un fel tăiată şi nu se vede atât de bine."
La fel de încântaţi de imaginea Lunii umbrite au fost şi părinţii.
Femeie: "S-a văzut aşa, un pic acoperită, ca o felie. Cred că e mai spectaculos pentru copii. Eu am prins şi o eclipsă de Soare care a fost aici şi aia mi s-a părut mai spectaculoasă."
Ovidiu Tercu, coordonator al Observatorulului Astronomic Galaţi: "Luna, la ora 23 şi un minut, a intrat în conul de umbră al Pământului şi va sta timp de câteva ore. Următoarea eclipsă parţială de Lună va avea loc în octombrie 2023."
Eclipsa a putut fi urmărită din Europa, Africa, America de Sud, Asia şi Australia.