Fără alcool după vaccinarea anti-Covid. Expert: „Vă recomand cu tărie să vă abțineți de la băutură”
Persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 ar trebui să evite consumul de alcool, deoarece poate reduce semnificativ răspunsul imun al organismului, ceea ce ar face ca vaccinul să fie ineficient, atrag atenția experții, scrie New Scientist.
„Vă recomand cu tărie să vă abțineți de la alcool timp de trei zile după fiecare injecție”, a declarat Alexander Gintsburg, șeful Centrului Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat vaccinul Sputnik V.
Acest avertisment nu se aplică doar vaccinului rusesc Sputnik V, ci tuturor vaccinurilor anti-Covid-19 și vaccinurilor în general, a mai explicat omul de știință.
Studiile despre alcool și sistemul imunitar arată că excesul de alcool este un imunosupresor, ceea ce înseamnă că persoanele care consumă cantități semnificative de alcool în mod regulat sunt mai susceptibile la infecții decât restul populației.
„Cei care beau mult au multe probleme, iar funcția imunitară slabă este una dintre ele”, spune imunoloaga Eleanor Riley de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie.
Aproximativ 10% dintre persoanele vaccinate cu serul Sputnik V nu dobândesc imunitate la Covid-19, iar cifra este similară și pentru alte vaccinuri. Încă nu se știe de ce se întâmplă acest lucru și nu s-a investigat dacă alcoolul ar putea fi un factor.
Omul de știință Alexander Gintsburg a spus că 300 de grame de vodcă - care conțin în total aproximativ 120 de grame de alcool - suprimă producția de anticorpi, dar un pahar de șampanie nu are niciun efect negativ din acest punct de vedere.
Săptămâna trecută, Anna Popova, directorul Biroului Protecția consumatorilor din Rusia (Rospotrebnadzor), a stârnit o controversă în Rusia, când i-a sfătuit pe ruși să renunțe la consumul de alcool pentru 56 de zile când se vaccinează.
Gintsburg spune însă că aceste indicații sunt prea stricte.
„Desigur, nu vorbim despre o interdicție completă a alcoolului în timpul vaccinării. Aceasta este doar o limitare rezonabilă a consumului până când organismul își dobândește imunitate la infecția cu coronavirus ”, a spus el.
„Este important să înțelegem că consumul excesiv de alcool poate reduce semnificativ imunitatea și, prin urmare, reduce eficacitatea vaccinării. Acest lucru este valabil nu numai pentru Sputnik V, ci pentru orice alt vaccin”, a mai adăugat el.
Potrivit New Scientist, voluntarii care au luat parte la testele clinice ale vaccinului anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford nu au primit indicații privind consumul de alcool în perioada studiului.
Cu toate acestea, participanții au primit o foaie cu indicații în care se precizează că persoanele dependente de alcool sau droguri nu pot lua parte la studiu, însă nu se precizează de ce.
De asemenea, Pfizer a spus că nu există nicio restricție cu privire la consumul de alcool în cazul celor care primesc vaccinul pe care l-a dezvoltat împreună cu BioNTech.