Faimosul telescop James Webb este complet funcțional. „Este o șansă de a vedea Universul așa cum era probabil după Big Bang”

Ultima actualizare: 09-01-2022 10:02

Lansat de Crăciun, faimosul telescop James Webb este complet funcțional. Sâmbătă s-a încheiat cu succes ultima etapă a „montării” în spațiu: au fost amplasate oglinzile.

Este un moment cheie, care i-a făcut pe oamenii de știință să răsufle ușurați. Pentru că orice greșeală, cât de mică, ar fi însemnat eșecul acestui proiect, extrem de costisitor. Succesor al bătrânului telescop „Hubble”, care observă spațiul din 1990, James Webb a costat 10 miliarde de dolari.

Oglinda principală a telescopului are aproximativ 6,5 metri în diametru, aşa că era prea mare pentru a încăpea deschisă în rachetă la lansarea dispozitivului, în urmă cu două săptămâni. Așa că cele două laturi au fost pliate și deschise când telescopul a ajuns în spațiu.

Trebuie să spun că simt strălucirea în pieptul meu chiar acum, doar văzând acea oglindă cum s-a desfășurat cu totul. Dimensiunea oglinzii ne permite să colectăm mai multă lumină de la obiectele stinse, care în cele mai multe cazuri ne transmit că sunt mai îndepărtate, iar lumina a avut nevoie de multe miliarde de ani pentru a ajunge la noi. Este o șansă de a vedea Universul așa cum era probabil după Big Bang”, a explicat un astronom.

Desfăşurarea componentelor în spaţiu - nu numai a oglinzilor, ci şi a scutului termic - a fost o procedură riscantă, fără precedent. Orice eroare ar fi însemnat sfârșitul întregului proiect, care a costat 10 miliarde de dolari și la care oamenii de știință au lucrat timp de două decenii. Totul trebuie să fie fără cusur, pentru că James Webb nu mai poate suferi ajustări după lansare.

M-a emoționat foarte tare momentul. Desigur, mai trebuie să se fixeze, dar este un pas extraordinar. Sunt atât de uimit, mai ales de această echipă”, a declarat un cercetător NASA.

Destinația finală a telescopului se află la 1,5 milioane de kilometri de Pământ. James Webb a fost construit de NASA pentru a obtine o imagine mai profundă a Universului, inclusiv asupra momentului în care s-au format primele galaxii.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO