Site-ul pe care se poate vedea tot ce face telescopul James Webb, unul dintre cele mai scumpe proiecte spațiale ale omenirii

Ultima actualizare: 26-12-2021 16:29
Site-ul pe care se poate vedea tot ce face telescopul James Webb, unul dintre cele mai scumpe proiecte spațiale ale omenirii
Getty

NASA a lansat un site pe care se pot vedea în timp real toate informațiile relevante despre telescopul Jamess Webb, unul dintre cele mai scumpe proiecte spațiale ale oamenirii.

 

Amatorii de astronomie sau cei care pur și simplu vor să știe unde se află telescopul sau ce misiuni duce la îndeplinire pot vedea pe site-ul jwst.nasa.gov (James Webb Space Telescope) tot felul de informații care mai de care mai interesante.

De cum deschizi site-ul vezi că se află la aproape 300.000 de kilometri distanță de Pământ (la ora redactării acestui articol – n.red.), mai are aproape 1,2 milioane de kilometri de parcurs până la stabilirea pe orbita programată, a completat 17% din distanța propusă până acum și circulă cu 1.600 de km/h.

Telescopul James Webb a costat 10 miliarde de dolari și este astfel unul dintre cele mai scumpe proiecte spațiale ale omenirii.

S-a lucrat peste 20 de ani la el și a fost de mai multe ori în pragul de a fi abandonat, dar în cele din urmă a fost lansat cu succes chiar de Crăciun.

De 100 de ori mai sensibil decât Hubble

Rolul său este de a ajunge la un punct aflat la 1,5 milioane de kilometri de Pământ, de unde va putea scruta adâncimile Universului dincolo de norii de gaze cosmice și de praf.

Telescopul va observa Cosmosul în spectrul infraroșu, spre deosebire de telescopul Hubble, care funcționează în spectrul vizibil și cel ultraviolet.

James Webb cântărește doar 6,5 tone, față de cele 11 tone ale lui Hubble, dar este de 100 de ori mai sensibil, iar astronomii sunt convinși că informațiile pe care le va aduce vor revoluționa felul în care vedem Universul.

Singurul său punct slab față de Hubble este că nu se poate interveni de pe Pământ asupra sa dacă ceva un merge bine, astfel încât misiunea telescopului James Webb trebuie să fie pur și simplu perfectă.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO