Fa un tur al NASA. Agentia Spatiala Americana lasa muritorii de rand sa atinga navele spatiale
Ferita timp de 30 de ani de ochii curiosilor, Agentia Spatiala Nord-Americana, NASA, si-a deschis portile. Oricine are acum ocazia sa faca un tur si sa observe de aproape navetele spatiale, astazi scoase din uz, in muzeul deschis recent in Florida.
Curiosii si-au luat cu ei si copii, nu cumva sa rateze sansa unei vizite in imensa uzina in care a prins contur programul spatial american.
Deschiderea muzeului este un vis devenit realitate pentru americanii interesati de calatoriile spatiale, care pana acum puteau sa vada o naveta doar la televizor, nu la cativa metri de ei. NASA le ofera acum ocazia sa observe de aproape naveta Endeavor, care s-a "pensionat" in primavara, pentru ca si-a depasit durata de exploatare.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Vizitatorii au acces si in camera de asamblare a rachetelor, unde a prins contur racheta Saturn V, care a parasit Cape Canaveral in 1969 si a aselenizat pe Luna, cu trei oameni la bord.
NASA a interzis accesul publicului in hangarele sale in 1978, cand inginerii agentiei si-au dat seama de pericolul urias pe care il reprezinta combustibilul folosit de rachete. Acesta este extrem de volatil, iar vaporii sunt toxici si extrem de inflamabili. Acum cand programul spatial a luat sfarsit, nu mai e nici un pericol, iar curiosii au din nou ocazia sa se plimbe printre navetele incarcate de istorie.
Centrul de asamblare ramane una dintre cele mai mari cladiri din lume. Are 160 de metri inaltime si e a patra de pe glob dupa marimea volumului.
NASA planuieste ca, peste cativa ani, sa inceapa asamblarea rachetelor din noua generatie tot aici. Si, intr-o buna zi, sa trimita un astronaut pe Marte.