Experții nu mai cred în teoria valurilor de coronavirus. Cele 3 scenarii ale pandemiei de Covid-19

×
Codul embed a fost copiat

Mai mulți experți au susținut, în aprilie, că un al doilea val de infecții cu coronavirus, mai sever decât primul, este cel mai probabil dintre cele trei scenarii posibile ale pandemiei de Covid-19.

Experții americani s-au bazat atunci pe datele existente referitoare la sezonul de gripă, susținând că puterea coronavirusului va scădea în vară, dar că în toamnă va exista un al doilea val de infecții, mult mai sever.

Însă, experți epidemiologi spun acum că lucrurile nu stau chiar așa.

Expert: "Acum vedem că nu există valuri"

 

Unul dintre experții care a realizat previziunile din aprilie a declarat că nu mai crede în teoria valurilor. În schimb, el caracterizează pandemia drept "un incendiu de vegetație" care doar continuă să ardă.

Citește și
coronavirus
Coronavirus România 19 august 2020. 1.409 de noi cazuri de îmbolnăvire

"Nu există nicio dovadă că va exista o scădere a cazurilor. Va continua să ardă fierbinte, ca un foc de pădure în căutarea combustibilului uman", a declarat pentru Business Insider epidemiologul Michael Osterholm.

Cele trei scenarii ale pandemiei de Covid-19

 

Osterholm, care lucrează la Centrul de cercetări pentru boli infecțioase din Minnesota, a ajutat la realizarea raportului din aprilie, care previziona cum ar putea arăta un al doilea val de infecții cu coronavirus, în toamna anului 2020. La vremea respectivă, expertul considera că este cel mai probabil dintre cele trei scenarii posibile.

Scenariul celui de-al doilea val s-a bazat în parte pe evoluția pandemiei de gripă spaniolă din 1918 și de gripă H1N1 din 2009.

Al doilea scenariu privind pandemia de Covid a sugerat că primul val de infecții cu COVID-19 ar putea fi urmat de vârfuri și văi mai reduse ca intensitate în perioada verii, dar și după.

Cel de-al treilea scenariu previziona o "descreștere lentă" a transmisiei comunitare și cazuri noi după vârful de infecții di n primăvară.

Coronavirusul nu respectă niciun tipar

 

Însă, în realitate, pandemia de Covid-19 nu pare să urmeze vreunul dintre cele trei scenarii.

"În aprilie, încă încercam să aflăm dacă ne aflăm în fața unei pandemii cu valuri, în care se poate observa o creștere mare a cazurilor, apoi o scădere, apoi un al doilea val, mai mare, din motive care nu țin neapărat de comportamentul uman - ceea ce istoric s-a întâmplat în alte pandemii cu virusuri gripale", a explicat Osterholm.

În schimb, a adăugat el, pandemia de Covid-19 seamănă mai mult cu ”un incendiu de lungă durată”.

"Acum vedem că nu există valuri. Pandemia pare să fie un incendiu pe termen lung, deci ne aflăm acum în fața unui scenariu cu arderi rapide, cu vârfuri și văi în diferite locații la intervale diferite de timp", a mai spus Osterholm.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, Margaret Harris, susține că pandemia va fi probabil ”un val foarte mare”.

Coronavirusul nu este un virus sezonier - încă

 

Virusurile respiratorii precum gripa sunt de sezon, deoarece temperaturile mai reci ajută la apariția unui strat protector de tip gel care înconjoară virusul.

La fel ca gripa, noul coronavirus se răspândește prin picături de salivă pe care oamenii le elimină când tușesc, strănută sau vorbesc, și ambele virusuri pot fi transmise chiar și atunci când persoanele infectate nu prezintă simptome.

Aceste asemănări au făcut ca pandemiile gripale să fie folosite ca model pentru realizarea de comparații, în special pandemia de gripă spaniolă din 1918, care a infectat 500 de milioane de oameni. Dar coronavirusul nu este încă sezonier.

"Oamenii încă se gândesc la anotimpuri. Ceea ce trebuie să înțelegem este că avem de a face cu un virus nou", a spus Margaret Harris, purtătoarea de cuvânt a OMS, săptămâna trecută.

"Chiar dacă este vorba despre un virus respirator, și chiar dacă în trecut virusurile respiratorii au avut tendința de a face acest lucru, respectiv de a exista valuri diferite sezoniere, acest virus se comportă diferit", a adăugat ea.

Când va deveni coronavirusul un virus sezonier

 

Potrivit lui Rachel Baker, cercetător la Institutul de Mediu Princeton, există un motiv pentru care coronavirusul nu este afectat de anotimpuri.

"Suntem la începutul pandemiei, când un virus nou apare la o populație care nu s-a mai confruntat cu el. Așadar, lipsa imunității populației devine un factor esențial al răspândirii, iar climatul (temperaturile) nu contează foarte mult la început", a declarat Rachel Baker pentru Business Insider.

Cercetările sale recente, publicate în luna mai, au arătat că vremea caldă influențează răspândirea unui virus doar după ce o mare parte a populației devine imună sau rezistentă la infecții.

Este posibil, totuși, ca virusul originar din Wuhan să respecte tiparul unui virus sezonier clasic, ”cu un vârf în lunile de iarnă”, abia după aproximativ 2-3 ani de la apariția acestuia, după ce un vaccin este dezvoltat și distribuit, a mai explicat Baker.

Citește și...
Situație fără precedent. Milioane de tone de motorină şi kerosen plutesc pe mările lumii
Situație fără precedent. Milioane de tone de motorină şi kerosen plutesc pe mările lumii

Situație fără precedent. Milioane de tone de motorină şi kerosen plutesc pe mările lumii

Coronavirus România 19 august 2020. 1.409 de noi cazuri de îmbolnăvire
Coronavirus România 19 august 2020. 1.409 de noi cazuri de îmbolnăvire

Coronavirus România, 19 august. Până în acest moment, pe teritoriul României au fost confirmate  73.617 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și  3.106 de decese.

Țara care ar putea începe vaccinarea împotriva Covid-19 la începutul anului 2021
Țara care ar putea începe vaccinarea împotriva Covid-19 la începutul anului 2021

Vaccinările împotriva COVID-19 ar putea fi lansate în Germania la începutul anului 2021.

Reguli speciale pentru începerea școlii în condiții de Covid. Proiect în dezbatere publică
Reguli speciale pentru începerea școlii în condiții de Covid. Proiect în dezbatere publică

Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul său un proiect aflat în dezbatere publică, referitor la normele care trebuie respectate pentru începerea cursurilor școlare, în condițiile epidemiei de Covid-19.

Recomandări
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește

În așteptarea iernii, toată Europa tremură. Dependența de gazele naturale rusești, dar și creșterea fără precedent a inflației creează mari probleme.    

"e-Estonia, model pentru viitor". Cum au ajuns elevii estonieni cei mai buni din lume. "Educația e a doua noastră religie"

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul
Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul

În plin război la graniță, procurorii DIICOT investighează în premieră un caz de înșelăciune și diversiune la Forțele Aeriene Române.