Cum se tratează corect gripa și răceala. Greșelile pe care le fac mulți români

Ultima actualizare: 03-03-2020 10:43

Ne pregătim de soarele blând de primăvară. În acelaşi timp, tratăm episoadele de răceală ori gripă cu medicamente simptomatice.

Paracetamolul şi ibuprofenul atrag razele ultraviolete în exces. De suferit... suferă pielea expusă la soare, chiar dacă nu vorbim despre temperaturi ridicate.

Primăvara creşte reacţiile toxice la lumină. Iar ultra-violetele, adică lungimi de unădă care există tot timpul anului, vor întâlni des persoane tratate cu anti-inflamatoare. Ne referim la simptomatice pentru răceală şi gripă - adică ibuprofen, paracetamol şi aspirină.

Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „Ele pot să crească fragilitatea cutanată, pot să dea înroşiri la nivelul pielii, care atrag razele de soare mai mult în aceste zone şi pot fi responsabilede fotosensiblitate.”

De aceea, e util că, în timpul tratamentului cu paracetamol, ibuprofen, aspirină să vă protejaţi pielea expusă la lumina cu ajutorul crèmelor cu factor UV.

În acelaşi timp, vă spunem să nu supradozaţi copiii în special cu medicamente simptomatice pentru racelă sau gripă.

La farmacie puteţi primi des recomandarea pentru reducerea febrei: ibluprofen şi, la 4 ore, alternaţi cu paracetamol. Adică două tipuri de anti-inflamatoare, cu acelaşi efect. Alternate la fiecare 4 ore, înseamnă doze mari, agresive pentru ficatul copilului.

Prof. Dr. Coriolan Ulmeanu, şef secţie toxicologie: „Acest lucru a determinat studii care spun că nu e niciun avantaj la această asociere şi care spun că putem să declanşăm elemente de toxicitate dacă folosim în timpul reacţiei febrile. Le dăm la 4 ore 6 doze de antiflamator, în 12 ore e imens. E de folosit monterapia, cu unul dintre preparate ibuprofen sau paracetamol. Practic, de a folosi doze alternative, la interval alternativ, nu are nicio justificare din punctul de vedere al eficacităţii în terapia febrei.”

Ibuprofenul scade febra pe un interval de 8 ore. Paracetamolul acţionează asupra febrei într-un interval de 6 ore. Respectaţi acest timp şi nu le alternaţi! Dacă începeţi cu ibluprofem, continuaţi după 8 ore tot cu ibuprofen. Dacă începeţi cu paracetamol, continuaţi, după 6 ore, tot cu paracetamol.

Ne întoarcem la ultraviolete şi la anti-inflamatoare - de data acesta din produse naturale –ceaiuri ori tincturi. În special ceaiul de sunătoare , consumat în timpul primăverii, da reacţii de fotosensiblitate.

Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „Antiinflamatoarele nu sun numai tabletele pe care le luăm, sunt nenumărate reţele naturiste cu produse antifimamatoare, ceaiuri, alte tincituri. Mecanismul este destul de asemănător cu ale medicamentelor - adică vasodilataţie şi tendinţa de a se depune în piele ca şi cromofor.”

Adică şi ceaiurile cu proprietăţi anti-inflamtoare atrag în exces razele ultraviotele. Se înroșește pielea şi se poate colora anormal. În acelaşi timp, suferă în profunzime. În lipsa cremelor fotoprotectoare.

Citeste și...
Ce plante trebuie să asociem ca să combatem tusea
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO