Experiment inedit. Motivul pentru care oamenii de stiinta rusi au inchis sase femei intr-o naveta spatiala pentru opt zile
Pentru a raspunde la o intrebare aparent sexista - Cum ar interactiona in spatiu un echipaj exclusiv feminin? -, oameni de stiinta rusi au lansat miercuri un experiment inedit.
Au inchis sase femei pentru o perioada de opt zile intr-un mediu care simuleaza o misiune spre Luna, relateaza Agerpres, citand AFP.
"Mi-as dori sa va urez sa nu va certati, dar sa nu uitam ce se spune: ca nu pot exista doua casnice intr-o bucatarie", a spus Igor Usakov, director al Institutului pentru probleme medical-biologice, cu ocazia lansarii expeditiei virtuale, referindu-se la o expresie uzuala in Rusia.
Imbracate in costume rosii, cele sase voluntare au intrat in spatiul in care vor sta pe parcursul celor opt zile ale experimentului, desfasurat la institutul cunoscut pentru cercetarile sale asupra efectelor fizice si psihologice ale calatoriilor in cosmos.
Experimentul simuleaza un zbor dus-intors Terra - Luna, in cursul caruia cele sase femei vor face mai multe teste psihologice si biologice.
In 2010 acelasi institut a izolat sase barbati timp de 520 de zile pentru o simulare de zbor spre Marte.
"Nu a existat pana acum un echipaj in intregime feminin pe Statia spatiala internationala (ISS). Credem ca viitorul cercetarii spatiale va fi in aceeasi masura masculin si feminin si trebuie sa recuperam dupa o perioada in care nu am trimis, din nefericire, destule femei in spatiu", a spus Serghei Ponomarev, conducatorul experimentului.
Chiar daca Rusia a trimis prima femeie in spatiu in 1963, femeile au fost putin implicate in dezvoltarea ulterioara a programului spatial rus. Anul trecut a fost trimisa in spatiu a patra femeie, Elena Serova. Ea s-a plans la intoarcere ca a fost intrebata cum si-a spalat parul pe parcursul sederii pe ISS, in timp ce barbatii cosmonauti nu au fost nevoiti sa raspunda la astfel de intrebari.
In cadrul prezentarii noului experiment, intrebarile ziaristilor au vizat din nou felul in care se vor descurca cele sase femei timp de o saptamana fara barbati si fara machiaj. "Suntem frumoase si fara machiaj. Lucram, iar cand lucram nu ne gandim la barbati sau la femei", a raspuns una dintre ele.
Seful expeditiei, Elena Lucinitkaia, a aratat ca spera sa nu existe neplaceri in timpul experimentului. "Sunt sigura ca toate avem educatia si calitatile personale necesare pentru ca totul sa se desfasoare cum trebuie", a spus ea.
La 54 de ani dupa zborul lui Iuri Gagarin, primul om care a zburat in spatiu, trimiterea unui om pe Luna ramane o mare ambitie a Rusiei, care a perceput ca un afront faptul ca americanii au reusit acest lucru in 1969. Moscova a anuntat marti ca vrea sa trimita cosmonauti pe satelitul natural al Pamantului in 2029, incheie AFP.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, femeie, experiment, navetă spațială,
Dată publicare:
28-10-2015 20:34