Exista viata extraterestra ascunsa sub gheata din Antarctica? Ce s-a descoperit pe fundul unui lac
Oamenii de stiinta rusi au descoperit un nou tip de bacterie in apa unui lac din Antarctica, relateaza BBC.
Dupa ce au recoltat mostre din Lacul Vostok, cel mai mare lac subglacial din Antarctica, de la o adancime de aproape 4 kilometri, oamenii de stiinta rusi au inceput sa le studieze, iar recent au descoperit ca forma de viata gasita nu seamana cu niciuna din cele cunoscute.
Cercetatorii au ridicat ipoteza ca microorganismele dezvoltate in zone cu apa izolate pot gazdui forme de viata noi.
Descoperirea a venit dintr-o proba de apa colectata anul trecut si evidentiaza bacteria, care nu apartine niciunei clase bacteriologice existente. Inainte de gasirea acesteia, oamenii de stiinta cunosteau doar o singura specie de bacterie, care poate supravietui in asemenea conditii.
Cel mai mare din cele cateva sute de lacuri subglaciale din Antarctica, cu o suprafata de peste 15 000 de kilometri patrati, Lacul Vostok este situat in cele mai dure conditii de pe Terra. Aici a fost inregistrata cea mai scuzata temperatura din istorie pe 21 iulie 1983, -89 de grade Celsius.
"ADN-ul bacteriei a fost detectat cu succes. Acesta nu coincide cu nici o specie existenta pe Terra", a declarat Sergey Bulat, profesor in cadrul Institului de Fizica Nucleara St. Petersburg din Rusia.
Se crede ca nu ar fi singurul exemplu de bacterie necunoscuta care se ascunde in apele lacului. S-a ajuns la aceasta concluzie dupa ce au fost indepartate eventualele urme de contaminare si s-au facut analize ADN. Rezultatele nu s-au potrivit cu datele stocate pana acum in baza existenta, a explicat Serghei Bulat.
"Cercetarea unor asemenea lacuri subglaciale permite efectuarea unor comparatii cu ceea ce este pe Marte. Se presupune ca pe Marte exista un strat de gheata si pe aceasta planeta au fost descoperite molecule de apa. Lacul subglacial va contribui la elaborarea unor ipoteze privind aparitia vietii pe alte planete ale Sistemului Solar” a povestit Tamara Hodjer, director adjunct la Institutul Siberian de Limonologie.