Dupa mii de ani in care s-a crezut ca este imposibil, un metal toxic a fost transformat in aur pur

Ultima actualizare: 31-10-2012 13:46
Aur

Unul din cele mai vechi visuri ale omului, transformarea oricarui metal in aur, ar putea fi de acum realizabil. Cercetatorii americani anunta o descoperire uimitoare.

“Neo-alchimia”, cum a fost denumita aceasta noua stiinta, de catre cercetatorii de la Universitatea de Stat din Michigan, inseamna biotehnologie, dar si arta, explica profesorul Adam Brown.

Echipa lui a descoperit o bacterie, care transforma compusi chimici toxici in aur de 24 de karate. Bacteria se numeste Cupriavidus metallidurans si poate trai in medii foarte toxice, scrie Business Insider.

Ea a fost identificata in minele de aur din Australia, in urma cu cativa ani si cercetatorii s-au intrebat daca ea doar traieste pe bucati de aur sau chiar le creeaza. Se pare ca a doua varianta este cea corecta.

Studiile au fost realizate de Kezem Kashefi, profesor de microbiologie si genetica molecular si de Adam Brown.

Ei au hranit aceasta bacteria cu clorura de aur, un compus chimic toxic si fara valoare.

Dupa o saptamana, aceasta bacterie nu numai ca a supravietuit mediului toxic, dar compusul pe care s-a aflat s-a transformat in aur pur in procent de 99,9%. Concluzia: bacteria “mananca” toxine si "elimina" aur.

Desi cercetarea este extrem de importanta, reproducerea la scara larga a acestui experiment reusit este imposibila, din cauza costurilor foarte mari pe care l-ar presupune “fabricarea aurului” prin aceasta metoda.

Alchimia este un curent filozofic din Evul Mediu, dar care isi are radacinile in Antichitate. Una din principalele teluri ale alchimistilor era transformarea in aur pur a unor metale obisnuite. Tot ei credeau ca este posibila obtinerea unui elixir care sa asigure tinerete si viata vesnica. Datorita experimentelor realizate de practicantii ei, alchimia este considerata o "protostiinta", un precursor al chimiei si medicinei moderne.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO