Descoperiri fascinante pe Marte. Ce forme și fenomene intrigă oamenii de știință - GALERIE FOTO

obiecte neobisnuite marte
O carte deschisă / Foto: NASA

În timp ce Planeta Roșie este studiată mai mult, oamenii de știință găsesc mai multe obiecte și modele neobișnuite împrăștiate pe suprafața Marte. Iată câteva dintre cele mai derutante, scrie livescience.com.  

Fiind unul dintre cei mai apropiați vecini ai Pământului în spațiu, Marte a captivat mult timp oamenii cu perspectiva existenței vieții extraterestre, aflată la o scurtă călătorie cu racheta. Nu a fost găsită nicio astfel de viață. 

O carte deschisă

În aprilie 2023 a fost descoperit un obiect care seamănă cu o carte deschisă, dar este de fapt doar o piatră - și încă una mică. Potrivit NASA, fermecătoarea cărticică-rocă măsoară doar 2,5 centimetrilățime.

O „față de ursuleț de pluș”

Într-o imagine partajată în ianuarie 2023 de Universitatea din Arizona (UA), se vede ceea ce pare a fi fața unui ursuleț de - cu doi ochi mici, un nas ca un nasture care pare că zâmbește la camera de luat vederi a Mars Reconnaissance Orbiter al NASA. Conform UA, formațiunea de pluș este probabil doar un deal rupt în centrul unui crater vechi. Dar, în ceea ce ne privește, este cea mai drăguță grămadă de moloz din universul cunoscut.

„Flori minerale” înghețate

O floare minerală delicată, care se ramifică spre exterior ca un mic coral, este cel mai apropiat lucru de verdeață pe care îl putem găsi pe Planeta Roșie. Depozitele minerale ca acestea sunt comune pe Marte și sunt rezultatul amestecului apei vechi cu rocile vechi. Totuși, este rar să vezi un depozit care să semene atât de perfect cu o floare, au declarat cercetătorii NASA.

Citește și
luna pamant
Fenomen foarte rar: Pământul va captura, temporar, o ”mini-Lună”. Ce spun 3 astrologi internaționali despre asta
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

O „ușă” misterioasă

O „ușă” perfect tăiată într-o stâncă ar putea fi dovada existenței unei vieți extraterestre inteligente pe Planeta Roșie - sau poate semne ale unei societăți secrete de astronauți umani care își au tabăra în buncăre clandestine pe Marte? Din păcate (pentru teoreticienii conspirației), adevărul este mult mai simplu: este doar o formațiune stâncoasă erodată, surprinsă într-un unghi perfect.

„Urme de animale” fosilizate

Creaturile extraterestre au străbătut cândva suprafața planetei Marte, lăsând urme încastrate în roci? Un cercetător a făcut această afirmație controversată în 2018, indicând imagini cu structuri asemănătoare unor bețe, fiecare de mărimea unui bob de orez, care străbat o rocă.. Cercetătorii NASA au dezmințit rapid afirmațiile, menționând că pe Pământ există numeroase caracteristici similare în zonele în care sărurile devin concentrate în apă, cum ar fi lacurile care se evaporă. Prezența lor pe Marte este o dovadă în plus a existenței unor râuri și lacuri pe Planeta Roșie, dar nu oferă nicio dovadă că pe suprafața sa au existat vreodată creaturi vii.

Un mănunchi de „afine”

Afinele nu sunt o sursă semnificativă de fier atunci când sunt consumate pe Pământ - dar aceste „afine” geologice descoperite de roverul Opportunity al NASA pe Marte în 2004 sunt construite diferit. Sferele bogate în fier, șlefuite de cantități abundente de apă în urmă cu miliarde de ani, sunt unele dintre primele dovezi pe care le au oamenii de știință că Marte a fost cândva o lume incredibil de umedă.

Dune de nisip perfect circulare

Marte este acoperită de dune de toate formele și mărimile, dar puține dintre ele sunt atât de perfect circulare precum grupul observat de Mars Reconnaissance Orbiter al NASA în 2022. Captată în timp ce survola emisfera nordică a planetei Marte, imaginea arată un mozaic de dune întunecate și ciudat de rotunde, înclinate spre sud în direcția în care vântul le-a suflat probabil.

O „lingură plutitoare”

În 2015, roverul Curiosity al NASA a observat ceea ce părea a fi o lingură de lemn, plutind în aer cu o umbră pe sol sub ea. Era, desigur, o iluzie optică; lingura este pur și simplu o stâncă, modelată de vânt. Mânerul lingurii de piatră iese dintr-o formațiune mai mare, permițând vârfului rotunjit al lingurii să planeze deasupra solului de dedesubt, aruncând o umbră distinctă sub ea.

O „față” stranie

Una dintre primele formațiuni stâncoase marțiene care a captat interesul publicului a fost această infamă „față” observată de satelitul Viking 1 al NASA în 1976. În timp ce se învârtea în jurul planetei în căutarea unui loc de aterizare pentru companionul său robotic, Viking 2, satelitul a observat o movilă de roci, parțial acoperită de umbră, care semăna clar cu o față umană. Observațiile ulterioare au arătat că fața era vizibilă doar din anumite unghiuri și în anumite condiții de lumină, dovedind că aspectul uman al movilei marțiene era doar un truc al luminii și umbrei.

Un „înger” și o inimă

Când este vară pe Marte, îngerii ies la joacă. Polul sud marțian este de obicei acoperit de o calotă de gheață enormă, dar atunci când gheața se topește pe vreme caldă, ies la iveală modele în sedimentul străvechi, de culoare roșie. O imagine, surprinsă de sonda Mars Express a ESA, arată un model în formă de înger alături de unul în formă de inimă. Ambele structuri cu aspect familiar sunt rezultatul craterelor provocate de impactul meteoriților, care au îndepărtat stratul superior prăfos al planetei Marte, dezvăluind sedimentele mai întunecate de dedesubt.

Un turn alb, ciudat

Înălțându-se deasupra orizontului marțian într-o imagine capturată de roverul Perseverance al NASA în 2023, o coloană înaltă și albă se detașează de fundalul întunecat și stâncos. Este, de fapt, un diavol de praf marțian. Și este unul enorm: Vortexul de praf surprins aici este mai înalt decât o tornadă medie pe Pământ și de cinci ori mai înalt decât Empire State Building, potrivit NASA. Formați atunci când celulele ascendente de aer cald întâlnesc coloane descendente de aer rece, diavolii de praf sunt extrem de comuni pe Marte - poate chiar 145 de milioane pe zi, conform estimărilor unui studiu din 2018.

„Bomboane de rocă” 

Aceste cristale ciudat de colorate de pe Marte au fost descoperite din pură întâmplare. În mai 2024, roverul Curiosity al NASA a trecut peste o rocă mică, zdrobind-o neintenționat. În mormântul de piatră era îngropat un depozit de minerale rare, inclusiv unele nemaivăzute până acum pe Planeta Roșie. Cristalele gălbui sunt făcute din sulf elementar pur. Oamenii de știință se așteptau de mult ca acest material să existe pe Marte, dar nu aveau nicio dovadă până la episodul de condus distructiv al lui Curiosity.

O gaură de „glonț”

Ceea ce arată ca o gaură făcută în peisajul marțian de un glonț rătăcit poate fi ceva mult mai interesant - un posibil refugiu pentru viitorii astronauți. Gaura, care măsoară câțiva metri în diametru, a fost imaginată de Mars Reconnaissance Orbiter al NASA în 2022 pe flancul unui vulcan masiv numit Arsia Mons. Groapa este situată de-a lungul unui flux de lavă și pare a fi un puț vertical care ar putea fi conectat la un sistem profund de peșteri de sub vulcan. Deși adâncimea gropii este necunoscută, aceasta ar putea fi un refugiu tentant pentru viitorii astronauți care au nevoie de un loc unde să se protejeze de radiațiile intense care ajung pe Planeta Roșie.

Un „ou” extraterestru

Din anumite unghiuri, o rocă arată ca un ou verde supurat aparținând unui monstru extraterestru necunoscut. Însă o analiză rapidă efectuată de roverul Curiosity al NASA a arătat că ciudatul bolovan - denumit Egg Rock - este de fapt un fragment dintr-un meteorit care a aterizat pe Planeta Roșie

Un robot care se târăște

Văzut de la kilometri înălțime de către Mars Reconnaissance Orbiter al NASA, un robot metalic târâtor strălucește pe suprafața marțiană. Acesta este un caz rar în care obiectul misterios este exact ceea ce pare; robotul este roverul Curiosity al NASA, care urcă pe Muntele Sharp după mai mulți ani de într-o misiune de explorare a Planetei Roșii.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Imagini uluitoare. Cum arată din spațiu uraganul Milton, cea mai puternică furtună din ultimul secol | VIDEO
Imagini uluitoare. Cum arată din spațiu uraganul Milton, cea mai puternică furtună din ultimul secol | VIDEO

Astronautul NASA Matthew Dominick a postat imagini cu uraganul Milton, care a redevenit un uragan de categorie maximă înainte de a lovi Florida, filmate de la bordul vasului spaţial Dragon Endeavour, relatează AFP.

 

Fenomen foarte rar: Pământul va captura, temporar, o ”mini-Lună”. Ce spun 3 astrologi internaționali despre asta
Fenomen foarte rar: Pământul va captura, temporar, o ”mini-Lună”. Ce spun 3 astrologi internaționali despre asta

Oamenii de știință de la NASA au anunțat că Pământul are parte de o "a doua Lună" în perioada 29 septembrie - 25 noiembrie, când asteroidul 2024 PT5 va fi prins de atracția gravitațională a Pământului.

Motivul pentru care NASA a trimis două manechine să zboare în jurul Lunii
Motivul pentru care NASA a trimis două manechine să zboare în jurul Lunii

Pe măsură ce Artemis II – misiunea NASA care va trimite patru astronauți să înconjoare Luna, în prima parte a anului viitor – se apropie, un nou studiu dezvăluie cât de bine își va proteja echipajul nava spațială Orion.  

Cel mai îndepărtat obiect construit de om își continuă drumul în spațiu. Soluția NASA pentru ca sonda să poată zbura
Cel mai îndepărtat obiect construit de om își continuă drumul în spațiu. Soluția NASA pentru ca sonda să poată zbura

Inginerii NASA au reușit o performanță incredibilă: trecerea vechii sonde Voyager 1 a agenției - cel mai îndepărtat obiect creat de om existent. la un alt set de propulsoare.

Imagine spectaculoasă din România, surprinsă de pe Stația Spațială Internațională. Ce reprezintă
Imagine spectaculoasă din România, surprinsă de pe Stația Spațială Internațională. Ce reprezintă

Ambasada Statelor Unite la București a distribuit sâmbătă o imagine spectaculoasă a Carpaților românești, surprinsă de astronauții NASA de pe Stația Spațială Internațională.  

Recomandări
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat la o zi după ce a fost inaugurat de Ciolacu 

Trenul nou a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul tren, potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF).  

Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea
Cod Roșu de viscol foarte puternic, cu vizibilitate aproape zero, în România. Au fost emise și alte alerte de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, mai multe avertizări meteo de vreme rea, Cod Roșu, Cod Portocaliu și Cod Galben de ninsori, viscol și vânt puternic, pentru aproape toată țara.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.