Descoperirea saptamanii in stiinta. Insecta care a "inventat" roata dintata inaintea oamenilor

Ultima actualizare: 25-09-2013 07:01
roti

Povestea saptamanii din lumea stintifica vine din partea unei mici lacuste ce poate aduce o "revolutie" in lumea specialistilor.

Issus este numele dat unei specii de lacuste care pana acum nu ieseau atat de mult in evidenta. Acum insa, o echipa de cercetatori de la Cambridge a descoperit un sistem cu roti dintate asa cum pana acum doar omul a reusit sa realizeze.

Impresionanta structura este folosita de lacuste doar in prima faza a vietii, fiind pierduta apoi la maturitate. Dar, atunci cand este folosita, depaseste cu mult orice pot realiza sistemul nervos si creierul.

Si asta pentru ca rotile dintate sunt proiectate incat sa actioneze intr-o singura directe, lacustele fiind astfel capabile de un salt urias. "O asemenea sincronizare ar fi imposibil de reusit prin sistemul nervos" au concluzionat cercetatorii.

Descoperirea exceptionala a fost revendicata imediat atat de evolutionisti cat si de creationisti. Primii o vad ca o dovada a evolutiei si cum anumite caracteristici s-au dezvoltat pentru o mai buna adaptare la mediu. Creationistii spun ca asemenea roti dintate au mai fost vazute doar cand au fost contruite de om si ca astfel avem dovada unui Creator Inteligent care le-a proiectat si in natura.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO