Secretul dezgropat de un ghetar in Alaska: ascundea o padure veche de 1000 de ani

Ultima actualizare: 24-09-2013 00:09
ghetar

Cercetatorii nord-americani au descoperit o padure veche de peste 1000 de ani "ascunsa" sub un ghetar din Alaska.

Potrivit LiveScience, ghetarul Mendenhall din sudul Alaskai a inceput de mai bine de jumatate de secol sa se topeasca, scotand la iveala copacii vechi de peste 1000 de ani.

"Multi dintre acestia sunt inca in pozitie verticala, avand chiar si radacinile si scoarta pe ei. Putem afla varsta exacta a padurii" a declarat Cathy Connor, profesor de geologie la Universitatea din Alaska.

Ghetarul Mendenhall are o dimensiune de 95 de km patrati iar de aproape 50 de ani incoace bucati de copaci sunt aduse la suprafata sa. Insa de-abia in urma cu un an cercetatorii de la Universitatea din Alaska au inceput sa studieze fenomenul.

Din primele ipoteze copacii "dezgropati"  din ghetar ar fi molizi. Acestia au fost conservati atat de bine inauntrul ghetarului pentru ca au protejatii de un strat de pietris care s-a gasit in jurul lor.

Cu toate ca cercetatorii nord americani sunt incantati de descoperirea lor, fenomenul starneste si ingrijorare din cauza topirii ghetarilor din zona care ar putea creste nivelul apei.

Citeste si: Dupa Nokia, Apple si Samsung mai ingroapa un gigant. Dispare compania care a inventat smartphone-ul

Cel mai bun “job” din lume. Primesti 18.000 de dolari ca sa stai in pat, fara sa faci nimic

Sfarsit de epoca pentru Apple. Schimbarea radicala dupa care compania lui Steve Jobs nu va mai fi niciodata la fel
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO