Descoperire surprinzatoare la care au participat medici romani: ce se intampla dupa moarte

Ultima actualizare: 25-09-2013 07:01
moarte

O observatie facuta de cativa medici romani a dus la o descoperire importanta in domeniul neurologiei.

Savantii au aflat ca o parte a creierului continua sa functioneaza chiar si dupa ce este declarata moartea cerebrala a pacientului.

Studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea din Montreal a fost facut dupa ce cativa medici romani au observat o activitate cerebrala ciudata la un pacient care se afla in coma, in urma unui tratamanent impotriva convulsiilor.

Dupa aceasta observatie, pentru care medicii nu au gasit o explicatie, cercetatorii din Canada au facut experimente cu 26 de pisici, supuse unei anestezii puternice.

Dupa ce animalele au intrat in coma profunda, le-a fost testata activitatea cerebrala.

Desi electroencefalogramul a inregistrat doar o linie continua, semn al mortii cerebrale, savantii au observat o activitate in zona hipocampusului.

Este exact rezultatul care fusese inregistrat si de medicii romani, la pacientul lor, scrie Los Angeles Times.

Noua descoperire ar putea schimba criteriile dupa care va fi declarata de acum inainte moartea cerebrala.

In Statele Unite, spre exemplu, este nevoie ca aparatul sa inregistreze de doua ori aceasta linie continua, la intervale diferite de timp, plus alte teste, inainte ca persoana sa fie declarata moarta.

Cercetatorii spun ca noua descoperire arata ca de fapt creierul poate supravietui mult timp dupa aparitia comei profunde, iar daca aceasta stare este indusa artificial, functiile creierului, care altfel s-ar deteriora, pot fi pastrate.

Noua constatare vine dupa ce alte teste au demonstrat ca, dupa ce inima se opreste, creierul inregistreaza o activitate intensa, care ar putea explica senzatiile relatate ulterior de cei care isi revin dupa “moartea clinica”: tunelul luminos, senzatia de plutire in afara corpului.

Recentele experimente le-au sugerat neurologilor ca este posibil ca o parte a creierului sa “traiasca” mult timp dupa moartea clinica a pacientului, iar ciudatele fenomene sa nu fie nimic supranatural, ci dovada ca acesta inca functioneaza.

Savantii din Montreal sunt acum convinsi ca o parte a creierului continua sa functioneze dupa ce cortexul isi inceteaza activitatea, iar aceasta trimite semnale in cortex, unde sunt generate functiile importante ale creierului, printre care si constienta.
 

Citeste si: Producatorul auto care vinde cate o masina la fiecare 38 de secunde. Modelul cu care si-a innebunit clientii

Cel mai bun job din lume. Cum primesti 18.000 de dolari pentru a sta in pat, fara sa faci nimic

Sfarsit de epoca pentru Apple. Decizia radicala care va schimba compania lui Jobs pentru totdeauna

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO