Descoperirea care i-a uimit chiar si pe arheologi. "Nu ne asteptam sa fie atat de vechi"
O descoperire arheologica facuta recent in sudul Chinei schimba complet datele pe care le aveau pana acum istoricii despre civilizatia umana.
Arheologii au gasit fragmente de ceramica vechi de 20.000 de ani, ceea ce inseamna ca sunt cele mai vechi vestigii de acest fel din lume.
Pana acum, istoricii credeau ca oamenii folosesc ceramica doar de 10.000 de ani, cand au inceput sa se ocupe de agricultura si au renuntat sa fie doar vanatori-culegatori.
Descoperirea a fost publicata vineri in revista Science si este dovada care sustine o ipoteza controversata pana acum, potrivit careia in Asia exista ceramica mai veche de 15.000 de ani.
Faptul ca oamenii foloseau vase de ceramica inca din perioada ultimei epoci glaciare va schimba modul in care gandim evolutia societatii umane.
Fragmentele au fost gasite in pestera Xianrendong, din provincia Jiangxi din sudul Chinei, care a fost cercetata inca din anul 1960.
Wu Xiaohong, profesor de arheologie la Universitatea Peking spune ca initial cercetatorii au crezut ca datarea a fost facuta gresit.
“Am crezut asta din cauza teoriei conventionale care lega inventarea vaselor de ceramica de tranzitia la agricultura, care a dus la formarea de asezari umane stabile”, explica Wu.
In anul 2009, alte bucati de ceramica au fost gasite in provincia sudica Hunan, avand o vechime de 18.000 de ani.
AICI puteti vedea fragmentele de ceramica.
Sursa: New York Daily News
Etichete: China, descoperire, arheologie, ceramica, ruine,
Dată publicare:
29-06-2012 11:16