Descoperirea arheologilor după ce au săpat 6 metri sub tunelurile de la Zidul Plângerii, în Ierusalim
Arheologii israelieni au anunţat cu mare entuziasm descoperirea primului amfiteatru roman din Ierusalim.
Ştiau de existenţa lui şi a altor vestigii importante de pe vremea vechiului mare imperiu, însă până acum nu găsiseră nimic. Structura veche de 1800 de ani nu a fost terminată, iar istoricii vor să afle de ce.
Amfiteatrul a ieşit la lumina după ce arheologii israelieni au săpat şase metri sub tunelurile de la Zidul Plângerii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Joe Uziel, arheolog israelian:"Ştiam că există teatre romane şi alte structuri de acest fel în Ierusalim. În perioada celui de-a Doilea Templu sunt menţionate de Josephus Flavius. Sunt menţionate şi în perioada romana târzie. Dar, la capătul a 150 de ani de cercetare arheologică, nimeni nu a reuşit să le găsească."
Amfiteatrul a fost ridicat, cel mai probabil, după ce Roma a distrus toate construcţiile din Ierusalim, în anul 70 după Hristos. Sub conducerea împăratului Hadrian, a apărut pe locul gol colonia romana Aelia Capitolină. Arheologii nu au reuşit deocamdată să afle ce menire avea amfiteatrul.
Joe Uziel, arheolog israelian: "Fie a fost folosit drept odeon. Fie a fost folosit ca loc de întâlnire pentru membrii Consiliului Orăşenesc, în cazul nostru ai Consiliului Coloniei."
Săpăturile au scos la suprafaţă primele rânduri din tribună, zona destinată orchestrei şi o parte din scenă. Specialiştii nu au reuşit totuşi să găsească răspuns la o întrebare importantă: de ce nu a fost amfiteatrul terminat?
Joe Uziel, arheolog israelian: "O parte din scară nu a fost cioplită în totalitate. Ne întrebăm de ce, după ce au depus atâta efort ca să ridice această construcţie, au decis să o abandoneze. O ipoteză ar fi că au început să-l construiască înaintea revoltelor evreieşti, au oprit lucrul ca să înăbuşe revoltele şi nu s-au mai întors să le termine."
Istoricii speră că amfiteatrul îi va ajută să-şi facă o idee despre viaţa în colonie şi despre cât de dezvoltată era aceasta. Cele mai importante vestigii romane din Ierusalim, printre care forumul, bazilica şi băile publice, nu au fost încă descoperite.