Descoperire neasteptata: inscriptia care i-a uluit pe istorici. "E scrisa intr-o limba necunoscuta"
Arheologii au descoperit in ruinele unui oras antic inscriptii scrise intr-o limba necunoscuta pana acum. Istoria misterioasa a uneia din cele mai vechi civilizatii din Orient, la un pas de a fi dezlegata.
Pe teritoriul actual al Turciei se afla candva orasul antic Tushan, unde Imperiul Asirian inaltase un palat impunator.
Aici, in ruinele vechi de 2.800 de ani, o echipa de arheologi a gasit o inscriptie intr-o limba necunoscuta, scrie The Independent.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Tablita de lut contine numele a 60 de femei, probabil prizoniere de razboi. La o analiza mai atenta, arheologii de la Universitatea Cambridge, care le-au gasit, si-au dat seama ca 45 din aceste nume nu seamana cu niciuna din limbile cunoscute pana acum.
Trebuie precizat ca, in Antichitate, numele proprii erau compuse, formate din asociere de cuvinte, ceea ce i-a ajutat pe savanti sa observe ca era vorba de o limba nou descoperita.
Femeile al caror nume apare pe tablita erau probabil folosite pentru a munci la palat.
Iata cateva din numele care i-au pus pe ganduri pe istorici: Ushimanay, Alagahnia, Irsakinna si Bisoonoomay.
Lingvistii analizeaza acum origininea acesti limbi. Ei cred ca femeile proveneau din Muntii Zagros, aflati pe teritoriul actualului Iran.
Istoricii sustin ca populatia de acolo a fost mutata fortat de asirieni, fiind obligata sa munceasca in zona orasului Tushan.
Aici face sapaturi o echipa internationala de arheologi, condusa de profesorul Dirk Wicke de la Universitatea Mainz si de Timothy Matney de la Universitatea Akron, Ohio.
Detaliile acestei descoperiri au fost publicate in Revista de studii despre Orientul Apropiat.
Sursa: The Independent
Etichete: Turcia, descoperire, ruine, inscriptie,
Dată publicare:
18-05-2012 12:34