Descoperire neasteptata despre planeta Marte. "Sunt sanse mari sa existe viata aici"
Un studiu recent sugereaza ca Marte nu este o planeta moarta, ci dimpotriva, are sanse mari sa poata gazdui viata. Planeta Rosie seamana cu Terra mai mult decat credeau pana acum specialistii.
O echipa de savanti de la UCLA a cercetat peste 100 de poze facute de satelitii NASA, Mars Odyssey si Mars Reconnaissance Orbiter.
Acestea au aratat ca Marte este alcatuit din placi tectonice, asemeni Terrei, iar acestea produc cutremure.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Seismele au loc mult mai rar insa, o data la cateva milioane de ani, pentru ca aceste placi tectonice sunt inca primitive.
Insa existenta lor este suficienta pentru a-i face pe geologi sa se gandeasca serios la posibilitatea existentei formelor de viata pe aceasta planeta.
Cutremurele sunt esentiale pentru aparitia vietii, deoarece aduca la suprafata planetei carbon si alti nutrieti fara de care organismele nu pot trai, explica geologul An Yin.
El spune ca o parte din relieful martian seamana cu regiunile din Tibet sau California. O parte din muntii vulcanici de aici ar fi fost formati de aceste placi tectonice si de falii, asa cum s-au format insulele Hawaii.
Pana acum, oamenii de stiinta credeau ca numai pe Pamant exista asemenea forme geologice.
Marte gazduieste si cel mai lung si mai adanc canion din sistemul nostru solar. Valles Marineris are o lungime de 4.000 de km, adica este de 9 ori mai mare decat Marele Canion din Statele Unite.
Nimeni nu stia cum s-a format aici aceasta forma de relief, nsa teoria placilor tectonice, sustinuta de Yin, ofera o explicatie logica.
“Este socant ce am descoperit, dar este corect. Canionul s-a format la granita dintre placile tectonice si acestea se misca orizontal, asa cum se intampla si cu sistemul de falii de la Marea Moarta, pe Terra", declara Yin.
Pe Marte, cele doua placi s-au deplasat orizontal peste 150 de km. Acestea sunt probabil singurele placi tectonice de pe Marte, spre deosebire de Pamant, care are 7 asemenea placi, crede Yin.
In timp, mai multe placi ar putea sa apara si pe Marte, fisurarea scoartei fiind mai lenta din cauza dimensiunii mici a planetei, care nu dispune astfel de suficienta energie termala.
Studiul lui Yin a fost publicat in numarul din august al revistei Litosphere.