Descoperire istorica a savantilor americani, rusi si japonezi. Tabelul periodic a fost completat cu patru elemente noi
Existenta a patru noi elemente descoperite de oamenii de stiinta din SUA, Rusia si Japonia a fost verificata si confirmata de experti, care le-au adaugat tabelului periodic.
Cele patru elemente nou-adaugate completeaza al saptelea rand al tabelului periodic. Asta inseamna si ca manualele de chimie vor trebui refacute, cu tabelul actualizat, scrie The Guardian.
Existenta elementelor descoperite de cercetatori a fost confirmata de Uniunea Internationala a Chimiei Pure si Aplicate, o organizatie globala care stabileste nomenclatorul, terminologia si masurarea elementelor chimice. Astfel, au fost adaugate elementele cu numerele 115, 117 si 118.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tabelul periodic a fost completat ultima data in 2011, cand au fost adaugate elementele 114 si 116.
Kosuke Morita, liderul misiunii de cercetare din Japonia, spune ca acum echipa lui se va implica in cercetarea si descoperirea celui de-al 119-lea element.
Iar Ryoji Noyori, fost laureat al Premiului Nobel pentru chimie, a descris descoperirile ca avand "o valoare mai mare decat medalia olimpica".
Elementele vor primi si nume noi in cateva luni. Pana atunci, acestea vor purta denumiri temporare - ununtrium (113), ununpentium (115), ununseptium (117) si ununoctium (118). Regula este ca fiecare element poate fi denumit dupa un concept mitologic, o minerala, un loc sau o tara, o proprietate sau un om de stiinta.
Toate cele patru elemente descoperite au fost create in laborator, prin ciocnirea unor nuclei si analiza descompunerii radioactive a elementelor grele.