Decebal a revenit in Romania. Gasca cu gat rosu, monitorizata prin satelit, a zburat peste 9000 km, pana in Siberia si inapoi

Ultima actualizare: 03-11-2014 00:00
Decebal

Decebal, gasca cu gat rosu (Branta ruficollis) monitorizata satelitar de Societatea Ornitologica Romana, s-a intors in Romania, dupa 60 de zile in care a zburat peste 9000 de kilometri - din tundra siberiana pana la teritoriile de iernare din Romania.

Decebal a plecat spre Romania pe 1 septembrie 2014, din teritoriile de cuibarit din Peninsula Tamyr, partea cea mai nordica a Eurasiei. A facut o scurta pauza de odihna in delta raului Ob, dar in numai trei zile avea sa traverseze Rusia, pana in Kazahstan, unde a sosit pe 10 septembrie.

A stat aici timp de o luna, in trei locatii diferite, si a acumulat energie pentru o noua etapa a calatoriei, spre sud, spre Marea Caspica. De pe tarmul estic al acestei mari, dintr-o laguna pustie, Decebal a reusit un salt incredibil de 1800 de kilometri, peste Marea Caspica si Marea Azov, in numai o zi, pe 26 octombrie. Aceasta etapa s-a incheiat in apropiere de Dnepr, in Ucraina.

In mod normal, dupa o asemenea cursa, gastele au nevoie de odihna si mancare, dar Decebal nu s-a oprit si a mai zburat 300 de kilometri, pana a ajuns in Delta Dunarii.

De obicei, primele gaste cu gat rosu sosesc in Romania in primele zile ale lunii noiembrie, iar numarul lor creste zilnic pana in luna decembrie, cand ajung si la 20.000 de indivizi. Delta Dunarii si lagunele de pe coasta Marii Negre sunt locul preferat pentru iernat, dar numere tot mai mari sunt observate si de-a lungul Dunarii.

In acest moment, cea mai mare amenintare pentru Decebal este vanatoarea, deoarece gastele cu gat rosu formeaza stoluri impreuna cu garlitele mari, specie de gasca salbatica la care vanatoarea este permisa.

Decebal este un mascul adult de gasca cu gat rosu, pe care a fost montat un transmitator satelitar PTT Argos Solar de 18 grame. Pasarea a fost capturata pe 12 februarie 2014 in apropierea Lacului Durankulak din Bulgaria, de o expeditie internationala, parte a proiectului LIFE “Save Ground for Redbreasts”, LIFE 09/NAT/BG/00023. Scopul studiilor este obtinerea de informatii despre cele mai importante zone de odihna si hranire de pe traseele de migratie ale speciei.

Gasca cu gat rosu este una dintre cele mai frumoase specii de gasca salbatica, dar si una dintre cele mai rare. Figureaza pe Lista Rosie IUCN drept "Periclitata". Amenintarile la adresa ei sunt contituite de asanarea zonelor umede, vanatoarea ilegala, deranjul antropic, schimbarea culturilor si schimbarile climatice.

SOR le ofera doritorilor posibilitatea de a urmari miscarile lui Decebal pe site-ul special dedicat migratiei, unde pozitiile sunt actualizate la doua-trei zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO