Originea semnalelor radio misterioase recepționate din spațiu. Explicațiile cercetătorilor

semnale radio
Getty

Mai multe semnale radio misterioase au fost captate de către astronomii canadieni de la o galaxie aflată la o distanță de 1,5 miliarde ani lumină. Fenomenul nu este izolat; cercetătorii captând astfel de unde de mai bine de un deceniu.

Originea lor nu a fost clar stabilită, însă oamenii de știință au formulat mai multe teorii în acest sens, potrivit BBC.

Când stelele explodează și mor se comportă la fel ca stelele neutronice. Astronomii cred că aceste stele, aflate în zone cu un camp magnetic ridicat, pot produce asemenea semnale.

"Obiecte cerești care se comportă asemenea stelelor neutronice ar putea produce acele semnale. Teoria pare rezonabilă", spune Dr. Ingrid Stairs, un astrofizician de la Universitatea din Vancouver, Canada.

Citește și
Kim Jong-un
Presa sud-coreeană: Phenianul s-ar pregăti pentru un nou tir cu rachetă
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

O altă teorie susține că două stele neutronice care se ciocnesc ar putea sta la originea producerii semnalelor misterioase.

Potrivit lui Shriharsh Tendulkar, un astronom de la Universitatea McGill din Montreal, Canada, aceasta este una dintre teoriile principale, dar scenariul funcționează doar pentru semnalele cosmice care se văd o singură dată, deoarece stelele sunt distruse în acest proces. 

Cele mai multe explozii rapide ale undelor radio captate de telescoape în ultimul deceniu sau așa sunt văzute odată, apoi dispar.

Cu toate acestea, recent s-au găsit două semnale care s-au repetat - și pentru acestea trebuie să existe o altă explicație.

Alți astronomi consideră că semnalele radio ar putea fi produse de o stea neutronică care se învârte foarte rapid, formând o gaură neagră, dar acest fenomen nu explică de ce un semnal captat de cercetători s-a repetat.

În timp ce unii cred că semnalele sunt au o proveniență naturală, alții au speculat că ar putea fi o dovadă a activității extraterestre.

Dr Stairs consideră acest lucru foarte improbabil. "Acestea vin de la distanțe mari - trebuie să fie asociate cu multe galaxii diferite", a declarat pentru Newsday despre BBC World Service.

"Este pur și simplu de neconceput că ar fi posibil ca multe civilizații străine diferite să decidă să producă același fel de semnal în același mod - pare foarte improbabil".

Oamenii de ştiinţă canadieni au transmis, miercuri, că au detectat semnale radio repetate venind dinspre o galaxie aflată la 1,5 miliarde de ani lumină.

Este pentru a doua oară când cercetătorii au înregistrat astfel de semnale în cascadă. Acest fenomen astrofizic de mare energie ar putea fi rezultatul unor diverse evenimente, precum explozia stelelor, sau chiar transmisii venite din partea extratereştilor.

Un astfel de semnal durează câteva milisecunde, însă de această dată cercetătorii au înregistrat repetarea unuia dintre ele de şase ori, aparent din acelaşi punct. Dintre cele peste 60 semnale înregistrate până acum, doar unul s-a repetat.

„Până acum, exista un singur tip de semnal radio care s-a repetat. Văzând că mai este unul sugerează că există mult mai mult. Cu cât există mai multe repetiţii şi cu mai multe surse disponibile pentru studiu, am putea fi capabili să înţelegem puzzle-ul cosmic - de unde vin şi ce le creează”, a spus Ingrid Stairs.

Cele două semnale repetitive arată, probabil, că dincolo de umanitate există „o populaţie substanţială” de semnale repetitive, au scris oamenii de ştiinţă în revista Nature.

Acelaşi lucru ar putea permite cercetătorilor să înţeleagă ce le deosebeşte de semnalele unice, să afle mai multe despre sursă şi să urmărească viitoarele rafale.

Cercetătorii au remarcat 13 dintre semnale în decurs de doar 3 săptămâni. „Oricare ar fi sursa acestor unde radio, este interesant de văzut cât de larg este spectrul de frecvenţe pe care îl poate produce. Există modele în care sursa nu poate produce nimic sub o anumită frecvenţă”, a spus Arun Naidu de la McGill University, membru al echipei.

Semnalele au fost descoperite de Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment din British Columbia. Cercetătorii se aşteaptă să descopere mai multe.

Dintre cele 13, cel puţin 7 au fost înregistrate la 400 MHz - cea mai scăzută frecvenţă a oricărei descoperiri de până acum.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Semnale radio misterioase dintr-o altă galaxie, recepționate de astronomi
Semnale radio misterioase dintr-o altă galaxie, recepționate de astronomi

Oamenii de știință au recepționat semnale radio repetate provenind de la o galaxie aflată la o distanță de 1.5 miliarde ani lumină față de cea din care face parte sistemul nostru solar.

Presa sud-coreeană: Phenianul s-ar pregăti pentru un nou tir cu rachetă
Presa sud-coreeană: Phenianul s-ar pregăti pentru un nou tir cu rachetă

Semnale radio şi de activitate radar la o bază de rachete nord-coreeană suscită temeri că Phenianul pregăteşte un nou tir cu rachetă, au relatat marţi media sud-coreene şi japoneze, potrivit AFP.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.