Originea semnalelor radio misterioase recepționate din spațiu. Explicațiile cercetătorilor

semnale radio
Getty

Mai multe semnale radio misterioase au fost captate de către astronomii canadieni de la o galaxie aflată la o distanță de 1,5 miliarde ani lumină. Fenomenul nu este izolat; cercetătorii captând astfel de unde de mai bine de un deceniu.

Originea lor nu a fost clar stabilită, însă oamenii de știință au formulat mai multe teorii în acest sens, potrivit BBC.

Când stelele explodează și mor se comportă la fel ca stelele neutronice. Astronomii cred că aceste stele, aflate în zone cu un camp magnetic ridicat, pot produce asemenea semnale.

"Obiecte cerești care se comportă asemenea stelelor neutronice ar putea produce acele semnale. Teoria pare rezonabilă", spune Dr. Ingrid Stairs, un astrofizician de la Universitatea din Vancouver, Canada.

Citește și
Kim Jong-un
Presa sud-coreeană: Phenianul s-ar pregăti pentru un nou tir cu rachetă
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

O altă teorie susține că două stele neutronice care se ciocnesc ar putea sta la originea producerii semnalelor misterioase.

Potrivit lui Shriharsh Tendulkar, un astronom de la Universitatea McGill din Montreal, Canada, aceasta este una dintre teoriile principale, dar scenariul funcționează doar pentru semnalele cosmice care se văd o singură dată, deoarece stelele sunt distruse în acest proces. 

Cele mai multe explozii rapide ale undelor radio captate de telescoape în ultimul deceniu sau așa sunt văzute odată, apoi dispar.

Cu toate acestea, recent s-au găsit două semnale care s-au repetat - și pentru acestea trebuie să existe o altă explicație.

Alți astronomi consideră că semnalele radio ar putea fi produse de o stea neutronică care se învârte foarte rapid, formând o gaură neagră, dar acest fenomen nu explică de ce un semnal captat de cercetători s-a repetat.

În timp ce unii cred că semnalele sunt au o proveniență naturală, alții au speculat că ar putea fi o dovadă a activității extraterestre.

Dr Stairs consideră acest lucru foarte improbabil. "Acestea vin de la distanțe mari - trebuie să fie asociate cu multe galaxii diferite", a declarat pentru Newsday despre BBC World Service.

"Este pur și simplu de neconceput că ar fi posibil ca multe civilizații străine diferite să decidă să producă același fel de semnal în același mod - pare foarte improbabil".

Oamenii de ştiinţă canadieni au transmis, miercuri, că au detectat semnale radio repetate venind dinspre o galaxie aflată la 1,5 miliarde de ani lumină.

Este pentru a doua oară când cercetătorii au înregistrat astfel de semnale în cascadă. Acest fenomen astrofizic de mare energie ar putea fi rezultatul unor diverse evenimente, precum explozia stelelor, sau chiar transmisii venite din partea extratereştilor.

Un astfel de semnal durează câteva milisecunde, însă de această dată cercetătorii au înregistrat repetarea unuia dintre ele de şase ori, aparent din acelaşi punct. Dintre cele peste 60 semnale înregistrate până acum, doar unul s-a repetat.

„Până acum, exista un singur tip de semnal radio care s-a repetat. Văzând că mai este unul sugerează că există mult mai mult. Cu cât există mai multe repetiţii şi cu mai multe surse disponibile pentru studiu, am putea fi capabili să înţelegem puzzle-ul cosmic - de unde vin şi ce le creează”, a spus Ingrid Stairs.

Cele două semnale repetitive arată, probabil, că dincolo de umanitate există „o populaţie substanţială” de semnale repetitive, au scris oamenii de ştiinţă în revista Nature.

Acelaşi lucru ar putea permite cercetătorilor să înţeleagă ce le deosebeşte de semnalele unice, să afle mai multe despre sursă şi să urmărească viitoarele rafale.

Cercetătorii au remarcat 13 dintre semnale în decurs de doar 3 săptămâni. „Oricare ar fi sursa acestor unde radio, este interesant de văzut cât de larg este spectrul de frecvenţe pe care îl poate produce. Există modele în care sursa nu poate produce nimic sub o anumită frecvenţă”, a spus Arun Naidu de la McGill University, membru al echipei.

Semnalele au fost descoperite de Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment din British Columbia. Cercetătorii se aşteaptă să descopere mai multe.

Dintre cele 13, cel puţin 7 au fost înregistrate la 400 MHz - cea mai scăzută frecvenţă a oricărei descoperiri de până acum.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Semnale radio misterioase dintr-o altă galaxie, recepționate de astronomi
Semnale radio misterioase dintr-o altă galaxie, recepționate de astronomi

Oamenii de știință au recepționat semnale radio repetate provenind de la o galaxie aflată la o distanță de 1.5 miliarde ani lumină față de cea din care face parte sistemul nostru solar.

Presa sud-coreeană: Phenianul s-ar pregăti pentru un nou tir cu rachetă
Presa sud-coreeană: Phenianul s-ar pregăti pentru un nou tir cu rachetă

Semnale radio şi de activitate radar la o bază de rachete nord-coreeană suscită temeri că Phenianul pregăteşte un nou tir cu rachetă, au relatat marţi media sud-coreene şi japoneze, potrivit AFP.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia
Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant pentru crime de război în Gaza.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.