Creierul “transparent”, o descoperire uimitoare. Miliardele de neuroni pot fi studiati la lumina
O echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford a schimbat aspectul cenusiu al creierului uman intr-un obiect transparent, asemenea unui jeleu, pentru a gasi noi raspunsuri despre cel mai misterios organ.
Procedura, denumita “CLARITY”, transforma tesutul creierului, prin inlocuirea grasimii cu un gel clar, creand un organ limpede, cu tot circuitul ramas intact.
Aceasta procedura va evidentia intregul circuit al neuronilor, care va fi analizat la un microscop. Pana acum, studierea creierului era posibila doar prin sectionarea unor felii din organ, fara a avea imaginea de ansamblu.
Alegeri 2024
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
“Tesutul creierului este foarte dens”, a declarat cercetatorul Kwanghun Chung, citat de publicatia Huffington Post.
“Noi am dezvoltat o tehnica noua, care face ca tesutul sa fie transparent. Astfel, putem vizualiza intreaga arhitectura, necesara intelegerii modului de functionare a unui organ atat de complex”, am mai adaugat omul de stiinta.
Tehnica ofera sperante gasirii de informatii despre afectiuni neurologice grave, precum autismul, schizofrenia, Alzheimer sau Parkinson.
“Aceasta procedura mareata promite sa transforme felul in care studiem anatomia creierului si cum bolile o schimba”, a explicat dr. Thomas Insel, director la Institutul National de Sanatate Mentala din SUA.
Creierul este un miracol natural care i-a preocupat intotdeauna pe oamenii de stiinta. Exista mai multi neuroni intr-un singur creier, decat stelele din intregul Univers.
Complexitatea acestui organ este nemarginita. Fiecare neuron este format din proiectii de axoni (care conduc impulsul nervos), care se ramifica asemenea crengilor de copaci.