Romanul despre care americanii spun ca "ar putea conduce lumea". Care este descoperirea sa uimitoare

Dată publicare: 09-11-2011 23:10
Dată actualizare: 07-10-2012 07:19
Sursa: Popular Science


Albert Laszlo Barabasi

Romanul Albert-Laszlo Barabasi este inventatorul unui concept care va putea duce la dezvoltarea fara precedent a tuturor stiintelor. De aceea, revista americana “Popular Science” il numeste “omul care ar putea conduce lumea”.

Albert-Laszlo s-a nascut in comuna Carta din judetul Harghita, in 1967. A studiat fizica la Universitatea din Bucuresti, iar in 1989 a emigrat cu tatal sau in Ungaria.

Aici a obtinut un master, iar apoi s-a inscris la un doctorat la Universitatea din Boston, iar din 1995 preda fizica la Universitatea Notre Dame din Indiana.

El este cel care a inventat teoria grafurilor, care poate fi folosita pentru a studia orice domeniu, de la medicina la retelele electrice.

Pe scurt, aceasta teorie permite studiul oricaror retele, dar ofera si solutii pentru controlarea acestora.

Spre exemplu, datorita acestei descoperiri, medicii pot afla cum ataca retelele de proteine o tumoare canceroasa, iar companiile din industria comunicatiilor inteleg de ce o parte din clienti decid sa se mute la firmele concurente.

Cum orice descoperire importanta este controversata, apare ipoteza unei “dictaturi a controlului”, in cazul in care un grup restrans de oameni va putea controla practice orice.

Noi vom stabili cum va fi aplicata aceasta putere de control. Este de datoria societatii sa stabileasca pana unde putem merge", declara Albert-Laszlo.

Sursa foto: Julian Dufort

Sursa: Popular Science


VIDEO PROTVPLUS.RO