Acum 30 de ani a fost dat afara pentru o descoperire care a schimbat omenirea. Cum s-a revansat
Revansa de zile mari la premiile Nobel. Comitetul de la Stockholm care acorda faimoasele distinctii stiintifice, a acordat premiul pentru Chimie cercetatorului israelian Daniel Shechtman.
Descoperirea sa epocala, privind existenta cvasi-cristalelor, a modificat fundamental conceptia pe care chimistii o aveau despre corpurile solide.
Ciudat este faptul ca in urma cu 30 de ani, Shechtman a fost obligat sa renunte la slujba sa din cadrul aviatiei americane, tocmai din cauza acestor cvasi-cristale, in care nu credea nimeni pe vremea aceea.
Pe 8 aprilie 1982, savantul israelian a descoperit un cristal in care "atomii erau asamblati conform unui tipar ce nu putea fi repetat", contrazicand legile naturii, se afirma in comunicatul Academiei regale de stiinte din Suedia.
Aceasta descoperire, denumita cvasicristal, corespunde "fascinantelor mozaicuri din lumea araba, reproduse la nivelul atomilor: o forma regulata care nu se repeta niciodata".
Asamblarea atomilor in cvasicristale este foarte compacta si le permite acestora sa intareasca structurile unor materiale cu utilizari comerciale, precum tigaile pentru prajit si diverse masini cum ar fi motoarele diesel, ce sunt supuse unor temperaturi si presiuni foarte inalte.
Pana la aceasta descoperire, oamenii de stiinta considerau ca intr-un corp solid atomii trebuie sa se combine respectand un model simetric, care se poate repeta periodic pentru a forma un cristal.
Imaginea aparuta in microscopul electronic al profesorului Shechtman era atat de neverosimila, incat descoperirea savantului israelian a fost mult timp combatuta de comunitatea stiintifica, a explicat comitetul Nobel.
Aceasta descoperire foarte controversata era considerata la fel de imposibila ca "fabricarea unui balon doar cu ajutorul unor bucati de forma hexagonala, in conditiile in care se stie deja ca este nevoie si de bucati de forma pentagonala".
"Mozaicurile aperiodice, precum cele descoperite in palatul Alhambra din Spania si in sanctuarul Darb i-Imam din Iran, i-au ajutat pe oamenii de stiinta sa inteleaga cu ce se aseamana cvasicristalele la nivel atomic", au explicat membrii juriului.
In structura cvasicristalelor, motivele atomice sunt regulate, urmand regulile matematice, dar nu se repeta.
Daniel Shechtman s-a nascut in 1941, la Tel Aviv. In 1972, a obtinut doctoratul in stiinte la Technion - Israel Institute of Technology din Haifa, unde este si profesor emerit.