Cercetătorii olandezi au descoperit un nou organ în corpul uman. Ce rol are

Ultima actualizare: 23-10-2020 08:57
Glande salivare
The Netherlands Cancer Institute

Oamenii de știință au descoperit un nou organ în gâtul uman în ​​timp ce făceau cercetări privind cancerul de prostată.

Anterior, experții credeau că există glande salivare doar în interiorul zonei nazo-faringiene, din spatele nasului. Însă cercetătorii de la Institutul olandez pentru cancer au descoperit un nou set de glande salivare cu o lungime de aproximativ 3,8 centimetri, potrivit Live Science.

Cercetătorii olandezi spun că glandele găsite de ei lubrifiază partea superioară a gâtului, din spatele nasului și a gurii. Datorită amplasării lor peste o bucată de cartilaj numită „torus tubarius”, au fost denumite glandele salivare tubariale .

Oamenii de știință au făcut descoperirea accidental, în timp ce încercau să detecteze celule canceroase de prostată folosind o combinație de scanări CT și tomografii cu emisie de pozitroni (PET), numite PSMA PET-CT. În scanarea PSMA PET-CT, medicii injectează pacientului un „trasor” radioactiv, care indică proteina PSMA - este crescută în celulele canceroase de prostată.

Scanarea PSMA PET-CT este foarte eficientă și la detectarea țesutului glandei salivare, care este, de asemenea, bogată în proteine PSMA.

„În afară de acestea, este posibil să mai existe o mie de glande salivare microscopice împrăștiate în țesutul gâtului și a gurii”, spune co-autorul studiului și oncologul olandez Wouter Vogel, într-un comunicat.

Pentru a confirma descoperirea lor, oamenii de știință au examinat 100 de pacienți și au descoperit că toți aveau aceste glande. De asemenea, au disecat regiunea nazofaringiană a două cadavre, care prezentau, de asemenea, aceste glande.

Descoperirile oamenilor de știință ar putea contribui la reducerea efectelor secundare ale unor tratamente pentru cancer. Medicii care utilizează radiațiile pentru tratarea cancerului la cap și gât încearcă să evite cele trei glande salivare principale, deoarece pacienții ar putea avea probleme cu alimentația, înghițirea sau vorbirea.

Fără să știe că în coorpul uman există și un al patrulea set de glande, ei foloseau radiații în acea zonă, ceea ce înseamnă că pacienții încă se confruntă cu efecte secundare.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO