Cercetătorii belgieni, misiune în Antarctica: „Este o analogie a cosmosului”
Viitoarea misiune cu echipaj uman pe Marte începe în Antarctica.
Câţiva cercetători din Belgia se pregătesc să pornească spre staţia ştiinţifică polară belgiană Princesse Elisabeth, unde vor efectua timp de o lună experimente privind supravieţuirea oamenilor în medii ostile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Înainte de plecare, oamenii de ştiinţă s-au întâlnit cu copii de şcoală generală. Sunt convinşi că le vor stârni interesul, mai ales că vor intra în legătura, prin Skype, pe durata expediţiei în Antarctica.
Cercetătoarea belgiană Sarah Baatout va pleca pe 16 decembrie în misiunea de o lună în Antarctica. Iat-o într-un simulator de rezistenţă la vânt, test indispensabil în vederea unui sejur pe staţia polară.
SARAH BAATAOUT: Antarctica reprezintă o foarte bună analogie cu spaţiul cosmic, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, datorită izolării. Oamenii sunt izolaţi, comunicarea este foarte dificilă.
În spaţiu, absenţa gravitaţiei produce efecte multiple. Sângele se concentrează în partea de sus a corpului, iar organismul produce mai puţine globule alebe şi roşii. De asemenea, reacţionează diferit la administrarea unor medicamente.
Printre diferitele studii care vor fi efectuate la staţia polară Princesse Elisabeth, unul este dedicat efectelor spirulinei - o microalgă de culoare verde-albăstrie, una dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ, care a ajutat la producerea oxigenului timp de milioane de ani.
Timp de o săptămână, voluntarii vor ingera această algă, care produce în mod natural în corpul uman oxigenul necesar pentru un voiaj atât de lung cum este cel spre Marte, care ar putea dura, dus întors, trei ani.
În timpul expediţiei polare, cercetătorii belgieni vor intra zilnic în legătură prin Skype cu elevi de şcola generală. Şi, înainte de plecare, au încercat să le trezească interesul.
Nu toţi sunt atât de reticenţi, iar Sarah Baatout e convinsă că unii dintre interlocutorii ei de clasa a şasea ar putea alege în viitoar o asemenea carieră.