Cercetătorii au descoperit o familie de termite care trăiește și se reproduce fără masculi
Oamenii de știință au descoperit că o anumită specie de termite, care trăiește în Japonia, se poate reproduce fără ajutorul masculilor.
Potrivit Newsweek, este vorba despre specia de termite ”glyptotermes nakajimai”, care trăiește în lemnul uscat din păduri. Acestea pot produce ouă în absența masculilor, potrivit unui studiu al Universității Sydney și Kyoto.
Marea majoritate a termitelor din această specie se reproduce sexual, iar atât femelel, cât și masculii iau parte la activități sociale, mai spun autorii acestui stduiu, publicat în jurnalul de specialitate BMC Biology.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Documentul nostru este prima dovadă că termitele pot elimina complet masculii, prin evoluția unei linii asexuate, trăind bine mersi doar cu femele”, spune dr. Toshihisa Yashiro de la Universitatea Sydney.
Cercetătorii au făcut această descoperire după ce au studiat coloniile mature de la 10 populații de termite din Japonia. Apoi, insectele de la 37 de colonii femelă au fost comparate cu 37 de colonii mixte.
Așa au văzut că femelele se reproduceau fără ca embrionii să fi fost fertilizați. De asemenea, termitele asexuate arătau puțin diferit. Populația lor de soldați, care era mai mică decât există în general la termite, aveau aceeași dimensiune a capetelor, ceea ce indică faptul că sunt mai eficiente, mai spun autorii studiului.
Iar asta ajuta, totodată, populația în evoluție.
Pe de altă parte, după ce au studiat istoria evoluției termitelor sexuate, cercetătorii au constatat că există o singură origine și astfel au concluzionat că această specie s-a transformat în urmă cu aproximativ 14 milioane de ani.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!