Matematiciana din Craiova care preda la Princeton si studiaza termitele din Africa. Descoperirile ei pot schimba politica

×
Codul embed a fost copiat

A absolvit Magna Cum Laude, e doctor in matematici si studiaza furnicile din Africa. Corina Tarnita e din Craiova, a absolvit Harvard, preda la Princeton si face cariera in elita invatamantului mondial.

E o olteanca frumoasa si desteapta foc, si de la ecuatii grele, s-a orientat catre cercetarea viitorului. Se implica inclusiv in studiul comportamentului uman, interpretat prin prisma unor modele matematice. Am cunoscut-o peste Ocean, ii merge extrem de bine in America, unde s-a si casatorit, dar vine in fiecare an, acasa la parinti.

Despre Universitatea Princeton din statul New Jersey se spune ca este in topul celor mai bune 5 institutii de invatamant din lume si este a 4-a ca vechime din Statele Unite. Are de 1100 de specializari, in cateva zeci de facultati, iar campusul universitar este un oras in sine, cu sute de cladiri monument, imobile de poveste care ascund biblioteci, sali de curs, si multe laboratoare, dar si camine studentesti care seamana cu adevarate castele medievale . Printre ele, gasim catedra de cercetare in matematici aplicate. Intr-un birou de la etaj, doi tineri eminenti discuta cu profesoara lor.

Ea este Corina Tarnita - a absolvit Magna cum Laude la Universitatea Harvard, este doctor in matematici si in prezent este profesor la Princeton. In 2010 a fost desemnata Studentul Anului in Statele Unite si de atunci de vine an de an, tot mai celebra, prin munca ei. E cunoscuta in toata Universitatea drept profesoara care se imbraca intodeauna elegant, zambeste frumos, si scoate cei mai premiati studenti. Ea se prezinta in fata tuturor drept o romanca crescuta la tara, si scolita in sistemul romanesc.

"Am fost crescuta intr-o mica ferma din sudul Romaniei, si bunica mea se ocupa de partea financiara, in timp ce bunicul se ocupa de personal, de oamenii din ferma. Si am crescut cu ideea ca femeile sunt cele care fac matematica si au de-a face cu cifrele, in timp ce barbatii se ocupa de relatiile umane. De exemplu tata, care se afla aici in sala, este chirurg ortoped”, spune Corina Tarnita.

Citește și
Atlas Help
iLikeIT. Meditatii la matematica sau psihoterapie online. Cum puteti beneficia de servicii prin videoconferinta in Romania
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Vine dintr-o familie cu tata medic si mama, profesor universitar, ambii premiati la cateva saloane de inventica, dupa ce au brevetat mai multe tije si proteje menite sa ii ajute pe cei cu handicap. Spune ca pasiunea pentru matematica a mostenit-o de la bunica, si mai apoi de la mama ei, care i-au stimulat de mica, memoria si au facut-o sa iubeasca o disciplina de care multi fug. "Mi-am dat seamana ca trebuie invatata ca pe o limba, cum inveti o limba straina sau limba materna, nu ti se pare grea”.

Corina lauda scoala romaneasca si in primul rand pe profesorii ei din gimnaziu si liceu, de la Craiova, dascali care i-au influentat cariera prin modul in care au facut-o sa nu renunte la visul ei de a face matematica la nivel inalt. Pana sa intre la Facultate, a fost pe toate podiumurile olimpiadelor internationale de profil. Promoveaza o scoala interactiva, care sa ii stimuleze pe tineri sa interactioneze, sa puna milioane de intrebari. Cum facea si ea la Craiova si cum pretinde acum, la Princeton.

A visat sa vada dincolo de necunoscutele ecuatiilor, de marile dileme din geometrie si artimetica. A vrut sa descopere matematica din natura si viata cand putini s-au gandit la asta. A convins Universitatea si statul american sa ii acorde cateva granturi si a inceput sa studieze furnicile din Africa. Are in derulare un program de cercetare in care deja a ajuns la descoperiri uluitoare in privinta unor modele hexagonale foarte regulate, pe care le-a descoperit in savana africana si unde incearca sa arate ca intreg comportamentul furnicilor e coordonat matematic. Si influenteaza un intreg ecosistem.

De la organizarea termitelor se ajunge la explicarea unor fenomene biologice mult mai complexe, iar Corina incearca sa vada cat din acest comportament e similar oamenilor. Intr-o lume tot mai populata, in care se pune accent tot mai mult pe agricultura, Corina Tarnita vrea sa demonstreze matematic, care sunt cele mai bune metode pentru productiile agricole, pe baza unor exemple de la civilizatiile din trecut.

Si tot prin matematica, studiaza daca poate fi anticipat cum reactioneaza oamenii, la nivel de grup si individual. Primele rezultate pe baza unor studii matematice vor aparea in curand si nu poate dezvalui prea mult in acest stadiu.

E vorba de stiinta viitorului, cercetarea Corinei ar putea influenta lumea in care traim. De la companii mari de marketing, la guverne si chiar institutii din domeniul medicinei.

In Africa si-a cunoscut un coleg profesor de la Princeton, Rob Pringle, de la catedra de biologie evolutionista, un specialist antropolog cu care coordoneaza programul de cercetare. Rob i-a devenit intretimp si partener de viata. S-au casatorit in Statele Unite, dar au facut o mica nunta si la Craiova, in urma cu doi ani. Si vine cu el in fiecare an, acasa la parinti.

Vrea sa il aduca la vara in Delta Dunarii, si in vacanta dar si pentru cercetare in habitatele de la Dunare si Marea Neagra. Sunt plecati des la congrese de stiinta din toata lumea, si au putin timp de vacante, asa ca amandoi sustin la unison ca vor sa munceasca pe cat posibil impreuna. Cand nu face cercetare, Corina Tarnita preda matematica aplicata in antropologie, un curs de 4 luni pe an, si doar o mica parte dintre cursanti e reprezentata de matematicieni.

Corina sustine ca a implicat deja Romania si romanii in cercetarea ei. Studiaza, prin intermediul unui joc, modul in care tinerii din diverse parti ale lumii, din tari si sisteme diferite, sunt sau nu dornici sa contribuie la bunul public. Afirma ca rezultatele sunt elocvente si au facut-o sa inteleaga o parte importanta din cultura si comportamentul romanesc, a gasit raspunsuri la intrebari pe care nu si le punea cand rezolva probleme grele de matematica.

Povesteste ca e matematica si in refuzul oamenilor de a avea grija de bunul public si astfel putem intelege mai bine cum evoluam, in societatea romaneasca. Tine permanent contactul cu Romania, unde vine periodic pentru conferinte cu specialisti de top din stiinta, educatie, IT si afaceri. L-a cucerit pe Rob cu ambitia ei si cu dorinta de a ase avanta mereu in domenii noi.

Corina Tarnita a luat in serios studiul si scoala romaneasca, si-a dorit sa faca performanta in matematica si a reusit sa se afirme in cercetarea mondiala. Are principii solide si spune ca generatia tinerilor din Romania are tot ce trebuie pentru a reusi. Trebuie sa fie mai pozitivi, sa nu se mai uite atat de mult in curtea vecinului si mai ales renunte la superficialitate.

Vrea sa aduca cercetarea mondiala in Romania. Si-a gasit vocatia, are carisma si preda matematica intr-un mod cu totul captivant. Corina Tarnita se implica in stiinta viitorului si participa la marile descoperiri care ne vor putea modela viitorul. O olteanca frumoasa si inteligenta si-a castigat un loc fruntas in elita mondiala a cercetarii,. Are o minte minunata, e vizionara si nu a renuntat nicio clipa la visul de a studia frumos si aplicat. Pentru oameni.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Geniul de 9 ani care deja studiaza la facultate informatica si matematica. Ce i-a oferit guvernul baiatului
Geniul de 9 ani care deja studiaza la facultate informatica si matematica. Ce i-a oferit guvernul baiatului

La numai 9 ani, un baietel din Polonia e considerat geniu al matematicii si informaticii.

iLikeIT. Meditatii la matematica sau psihoterapie online. Cum puteti beneficia de servicii prin videoconferinta in Romania
iLikeIT. Meditatii la matematica sau psihoterapie online. Cum puteti beneficia de servicii prin videoconferinta in Romania

Intr-o zi de munca gasim greu timp pentru problemele personale. Cel putin cei care isi vad de treaba. Vestea buna pentru cei ocupati este insa piata de servicii prin... videoconferinta.

Au filmat-o in timp ce preda, iar clipul a ajuns viral. Tanara considerata cea mai frumoasa profesoara din lume. VIDEO
Au filmat-o in timp ce preda, iar clipul a ajuns viral. Tanara considerata cea mai frumoasa profesoara din lume. VIDEO

Un clip cu o profesoara de matematica din Minsk, Belarus, a devenit viral dupa ce unul dintre elevii ei a filmat-o in timp ce preda.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.