Cercetătorii au creat „roboții vii” din celule de broască. Cum vor fi folosiți. VIDEO


Ultimul update: Joi 16 Ianuarie 2020 11:24
Data publicarii: Joi 16 Ianuarie 2020 11:06
Categorie: Stiri Stiinta

O echipă de cercetători de la universităţile americane din Vermont şi Tufts a creat „roboţi vii” milimetrici, pornind de la celule de broaşte.

Aceştia vor putea fi folosiţi pentru furnizarea medicamentelor, curăţarea de reziduuri toxice şi adunarea microplasticelor din oceane, potrivit News.ro.

Cercetătorii din Vermont au realizat „noile creaturi” cu ajutorul unui supercomputer, iar cei din Tufts s-au ocupat de asamblarea şi testarea lor.

Este pentru prima dată când sunt create de la zero astfel de elemente biologice, potrivit echipei care i-au botezat pe roboţi „xenobots” şi a publicat rezultatele în revista PNAS, citează TVE.

Aceştia sunt complet biodegradabili: după ce îşi ating obiectivul, în decurs de şapte zile ajung să fie doar celule epiteliale moarte.

„Este 100% ADN de broască, dar nu sunt broaşte”, a subliniat Michael Levin, directorul Centrului de Biologie Regenerativă de la Tufts, unul dintre semnatarii articolului publicat luni.

Joshua Bongard, expert în robotică la Universitatea din Vermont, a precizat că „nu sunt nici roboţi tradiţionali, nici o specie animală cunoscută, ci o nou clasă, un organism viu care poate fi programat”.

„Ne putem imagina multe funcţii pe care aceşti roboţi vii le pot îndeplini şi pe care alte maşinării nu le pot face”, a mai spus Michael Levin.

Între acestea, el a enumerat căutarea de compuşi organici contaminanţi, colectarea de microplastice din oceane şi plasarea lor în artere umane. În plus, xenoboţii au capacitatea de a se deplasa singuri.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01
Împreună, de dragul copilului

Misha și Connect-R au rămas în relații bune, de dragul Mayei. Misha: "Niciunul dintre noi nu va trăi toată viața singur."


12:40
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47