Ce se intampla in creier atunci cand murim. Descoperirea revolutionara a cercetatorilor
Viata chiar iti trece prin fata ochilor inainte sa mori, arata un nou studiu. Cercetatorii spun ca partile din creier care stocheaza amintirile sunt ultimele afectate, in timp ce alte functii cedeaza.
Analizele efectuate asupra mai multor persoane care au fost aproape de moarte sugereaza ca fenomenul rareori implica flashback-uri in ordine cronologica, asa cum se intampla in filmele dela Hollywood. Participantii la studiu spun ca amintirile le-au revenit la intamplare si uneori simultan, nu intr-o ordine anume.
Cercetatorii de la Hadassah University din Ierusalim au analizat sapte marturii preluate in urma unor interviuri foarte detaliate. Raspunsurile acestor persoane au fost folosite pentru a crea un chestionar, acesta fiind trimis catre alte 264 de persoane ce au oferit raspunsuri detaliate cu privire la experientele lor, arata telegraph.co.uk.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Participantii la studiu au spus ca si-au pierdut simtul timpului, iar amintirile alternau din toate perioadele vietii.
Unul dintre participanti spune ca "a fost ca si cum am petrecut secole acolo, fiind detasat de timp si spatiu".
O alta trasatura comuna este cea a experientelor emotionale deosebit de puternice, vazute din perspectiva unei alte persoane. Un participant marturiseste ca putea sa se transpuna in pielea altor persoane din amintiri si sa simta trairile acestora.
Studiul arata ca astfel de experiente sunt reale, iar cercetatorii sunt mai aproape de a le da o definitie corecta. Acestia spun ca zonele creierului afectate ar fi cortexul parietal, cel prefrontal sau cel temporal medial. Aceste zone ale creierului nu sunt susceptibile la hipoxie sau la hemoragii, in cazul unor accidentari serioase.