Cavou roman și un tezaur descoperite între blocuri, la Galați
Descoperire arheologică importantă făcută între blocuri, în oraşul Galaţi. Istoricii au reuşit să decoperteze un cavou roman care, conform primelor analize, ar proveni din secolele II-III, după Hristos.
În timpul săpăturilor, arheologii au descoperit şi un mic tezaur: foiţe din aur şi pietre semipreţioase aduse, cel mai probabil, din Asia. Istoricii cred că este cel mai timpuriu monument de acest fel din lumea romană descoperit în zona ţării noastre.
Piesele tezaurului sunt foiţe din aur şi almandine, pietre semipreţioase care erau aduse de romani din Sri Lanka sau India. Toate elementele vor fi trimise în Germania, pentru analize amănunţite.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dr. Gabriel Jugănaru, şeful şantierului arheologic: "Aici, chiar aici, într-o mică groapă... Aici sunt mai multe urme, aici am găsit amprenta unui postament de piatră, patrulater - era probabil un postament pentru un altar. Şi aici era acea mică gropiţă în care am găsit piesele de aur şi pietrele semipreţioase."
Cavoul era format din două camere, iar pereţii erau pictaţi.
"Sunt nişte chenare verticale care au în interior patru puncte roşii dispuse în cruce. Toate realizate cu vopsea roşie, organică, normal - naturală", explică arheologul.
Faptul că între blocurile dintr-un cartier de la periferia Galaţiului există un monument antic roman îngropat era cunoscut încă din perioada comunistă. În ciuda presiunilor istoricilor, în 1974, locul a fost călcat de buldozere.
Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie din Galaţi:
"Deasupra cavoului s-a aruncat gunoi, în perioada anilor 1974 - 1977. Am rămas cu un morman de gunoi desupra, după care s-a aşezat un strat de zgură caldă luată din combinatul siderurgic, un planşeu, peste care s-a aşezat planşeul de beton, în 1984."
Lucrările arheologice au început în toamnă şi includ şi alte monumente din Galaţi, cum ar fi poarta unui han din secolul al 18-lea. Autorităţile locale spera să atragă fonduri europene pentru a ridica, exact pe locul descoperirii, un muzeu.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!