Câți pasageri dintr-un avion poate molipsi un bolnav de gripă. Locul cel mai ferit din aeronavă
Călătoriţi cu avionul în plin sezon al gripei şi vă temeţi să n-o luaţi de la vreun alt pasager? Un studiu american e de natură să vă liniştească: un bolnav contaminează doar un pasager dintr-o cursă cu 150.
Totuşi, cel mai sigur mod să vă feriţi e să vă aşezaţi lângă fereastră şi să nu mai ieşiţi de acolo până la coborâre.
Oamenii care se îmbolnăvesc după o călătorie dau de obicei vina pe zbor. Împărţirea unui spaţiu mic timp de câteva ore cu cineva care tuşeşte şi strănută îi face pe ceilalţi pasageri să se simtă expuşi. Şi totuşi, doar cei din imediata apropiere riscă să fie contaminaţi.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Vicki Hertzberg, cercetătoare la Universitatea Emory: "Doar cei din rândul din faţa acelui pasager, cei din rândul din spate şi câte două locuri în stânga şi în dreapta acelui pasager sunt în ceea ce numim noi perimetrul de risc."
Mai mult, simulările pe computer făcute la o Universitate din Atlanta arată că prezenţa unui persoane răcite într-un avion cu 150 de pasageri are ca rezultat îmbolnăvirea unuia singur. Dacă însă vreţi să fiţi siguri că scăpaţi sănătoşi, alegeţi un loc la geam. Aşa, vă minimalizaţi riscul, din două motive. Primul e că veţi circula mai puţin pe durata zborului, reducând astfel şansele să vă apropiaţi de cineva bolnav.
Vicki Hertzberg, cercetătoare la Universitatea Emory: "Aproximativ 40 la sută din oamenii care stau la fereastră se ridică în timpul zborului. Aproximativ 60% dintre cei de la mijloc. Aproximativ 80% dintre cei aşezaţi la culoar se ridică şi se deplasează în timpul zborului."
Un alt motiv e că, stând lângă culoar, pe lângă dumneavoastră vor trece mai mulţi pasageri, aşadar vă creşteţi şansele de a intra în contact cu cineva bolnav. Indiferent unde staţi călătoriţi, respectaţi regulile de igienă obişnuite.
Jamie Hook, medic: "De-a lungul a decenii după decenii de cercetare, spălatul pe mâini iese mereu drept cel mai important lucru de făcut ca să rămânem sănătoşi."
Studiul, finanţat de un constructor de avioane, a presupus trimiterea unei echipe de cercetători la bordul a zece zboruri transcontinentale. Au luat mostre din aer şi de pe suprafeţe înainte şi după aterizare, făcând analize pentru identificarea a 18 virusuri care circulă în sezonul rece.