Bolile grave provocate de o substanta folosita in bauturile racoritoare dietetice
Un expert britanic atrage atentia asupra riscului pe care il presupune folosirea in bauturile racoritoare a unui indulcitor artificial, ales pentru a inlocui zaharul in sucurile dietetice.
Profesorul Erik Millstone, de la Universitatea din Sussex, critica un raport publicat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Fast-Food, care sustine ca aspartamul este un produs sigur si sanatos.
Specialistul precizeaza ca exista cel putin 20 de studii care au demonstrat ca acest indulcitor artificial poate predispune la cancer, iar in cazul femeilor insarcinate, la nasteri premature, scrie Daily Mail.
Millstone crede ca autorii acestui raport in favoarea aspartamului sunt de fapt in legatura cu producatorii de bauturi dietetice.
El spune ca ar trebui facute si mai multe cercetari privind siguranta acestui indulcitor, iar acestea sa fie realizate numai de savanti independenti, care nu se afla in conflict de interese.
Profesorul invoca un studiu din 2010, finantat de UE, care a demonstrat ca exista un risc serios de nasteri premature la femeile gravide care consuma aspartam.
De asemenea, fundatia italiana Ramazzini a realizat un studiu care sugereaza ca acest produs, consumat in cantitatea maxima aprobata, a provocat diferite tipuri de cancer la cobaii de laborator.