''Blue Origin'', deținută de Jeff Bezos, vrea să construiască o stație orbitală comercială
''Blue Origin'', compania de turism spațial, deținută de fondatorul Amazon, Jeff Bezos, vrea sa construiască o stație orbitală comercială.
Se va numi: "Reciful Orbital" și ar putea fi gata până la sfârșitul deceniului. Tocmai la timp, pentru că NASA așteaptă propuneri pentru înlocuirea actualei stații spațiale internaționale. După cum promite filmul de prezentare, pe noul complex orbital, se pot desfășura experimente, dar va fi și un hotel.
Orbital Reef este o stație spațială comercială. Un mediu unic la doar câteva sute de kilometri deasupra Pământului. Un ecosistem care va permite ideilor să crească din sămânță, în noi domenii ale economiei și științei, pe care nici nu ni le imaginăm acum.
Aşa ar putea arăta, peste câţiva ani, staţia spaţială botezată Orbital Reef, Reciful orbital, pe care Blue Origin vrea s-o construiască împreună cu mai multe companii partenere, inclusiv Boeing.
Acest complex orbital, care ar urma să fie operaţional până în 2030, urmează să fie folosit pentru misiuni ştiinţifice, dar şi pentru divertisment, de exemplu turnarea unor filme în condiții de gravitație zero. De asemenea, va include un hotel spațial.
Gândiți-vă ca la un parc industrial, diferite organizații și oameni, fiecare în sectorul său din Orbital Reef, fiecare cu activitatea sa. Poate companii care vor să experimenteze producția în spațiu, poate ocazia unor experimente școlare în spațiu, poate națiuni care vor să trimită astronauți pe orbită. Cercetare, producție, oprtunități de turism spațial, senzația vieții în spațiu.
Avanpostul orbital propus de Blue Origin, ar avea o suprafață utilă de aproape 3.000 de metri pătrați și va putea găzdui simultan 10 astronauți, profesioniști sau de ocazie. Pe stația spațială internațională, sunt de obicei 7 astronauți, în același timp, desi la un moment dat au fost chiar 13.
Jeff Bezos s-a angajat să investească un miliard de dolari, anual, în proiectele Blue Origin, așa că noul complex spațial ar avea asigurată o parte consistentă din finațarea totală necesară. Oricum, se anunță destui investitori potențiali, pentru că se conturează și profituri ispititoare. Companiile și guvernele care vor vrea să folosească noua stație vor plăti probabil taxe importante.
Marea miză ține de viitoare contracte de la NASA, care a investit peste 100 miliarde dolari în Stația Spațială Internațională, în 20 de ani și asigură un buget anual, pentru aceasta, de 4 miliarde.
Numai că se apropie termenul final de garanție, pentru siguranță din punct de vedere structural. Astfel, după 2030 ar fi necesare reparații capitale și alte lucrări extrem de costisitoare.