Primele declarații ale lui Jeff Bezos după zborul la limita spațiului

Dată publicare: 20-07-2021 20:15
Dată actualizare: 21-07-2021 09:48


Miliardarul american Jeff Bezos a spus, marţi, că a fost ''înmărmurit'' de ''frumuseţea şi fragilitatea'' Terrei după ce a văzut Planeta Albastră din spaţiu. cu prilejul unui zbor la bordul rachetei construite de compania sa Blue Origin.

''Toţi cei care au fost în spaţiu au spus că s-au întors schimbaţi şi că au rămas stupefiaţi, înmărmuriţi de Terra şi de frumuseţea ei, dar şi de fragilitatea ei şi sunt cu totul de acord cu aceştia'', a afirmat fondatorul Amazon cu prilejul unei conferinţe de presă după zborul care l-a purtat la peste 100 de kilometri altitudine, informează AFP.

Terra este ''un mic obiect fragil, iar când locuim pe această planetă, facem pagube'', a afirmat Jeff Bezos. ''Una e să recunoaştem acest lucru şi alta e să constatăm cu propriii ochi cât este de fragilă cu adevărat'', a continuat el. 

Acest prim zbor al Blue Origin a fost totodată primul care a transportat un pasager plătitor, o nouă etapă în industria turismului spaţial.

Lansatorul New Shepard, care a transportat capsula în interiorul căreia s-au aflat Jeff Bezos şi cei trei pasageri, a decolat marţi dimineaţă dintr-o regiune deşertică din Texas.

Alături de cel mai bogat om din lume, s-au aflat fratele miliardarului, Mark, pioniera în domeniul aviaţiei Wally Funk, de 82 de ani, şi primul client plătitor al Blue Origin, un olandez de 18 ani, Oliver Daemen. Aceştia din urmă au devenit cea mai vârstnică, respectiv cea mai tânără persoană care călătoreşte în spaţiu din istorie.

Capsula s-a separat apoi de propulsor, iar echipajul a petrecut câteva minute la o altitudine de 107 kilometri, deasupra limitei recunoscute internaţional între atmosfera terestră şi spaţiu.

''Mi-a plăcut fiecare minut, mi-ar fi plăcut să dureze mai mult'', a spus Wally Funk adăugând că este ''nerăbdătoare să se reîntoarcă'' în spaţiu.


VIDEO PROTVPLUS.RO