Avertismentul oamenilor de stiinta: specia umana risca sa DISPARA, la fel ca dinozaurii. Care este cauza
Suntem in pragul unei adevarate apocalipse, avertizeaza cercetatorii americani, care prezinta si dovezi extrem de serioase pentru faptul ca majoritatea speciilor de animale risca sa dispara de pe Terra.
Speciile de animale dispar de aproximativ 100 de ori mai repede decat in trecut, estimarile cele mai optimiste aratand ca fauna de pe Pamant este in curs de a suferi cea de-a sasea extinctie in masa, conform unui studiu publicat vineri si citat de Agerpres.
Niciodata de la ultima extinctie in masa acum 66 milioane ani – cea a dinozaurilor - planeta nu si-a pierdut speciile de animale intr-un ritm atat de rapid, avertizeaza experti de la universitatile americane Stanford, Princeton si Berkeley, in special.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Studiul, publicat vineri in revista Science Advances, "arata fara nicio indoiala semnificativa ca intram in cea de-a sasea extinctie in masa", a spus Paul Ehrlich, profesor de biologie la Stanford, relateaza France Presse. Si oamenii se vor afla probabil printre speciile care vor disparea, au avertizat cercetatorii.
Aceasta analiza se bazeaza pe observatiile documentate privind extinctii ale vertebratelor - respectiv animalele cu schelete interne, cum ar fi broaste, reptile si tigri - pornind de la fosile si alte baze de date.
Ritmul actual de disparitie a speciilor a fost comparat cu "ritmurile naturale de disparitie a speciilor inainte ca activitatea umana sa domine". Acestea din urma sunt dificil de estimat, deoarece expertii nu stiu exact ce s-a intamplat de-a lungul celor 4,5 miliarde de ani de existenta a Terrei.
Daca in trecut ritmul era de doua specii de mamifere disparute din 10.000 de specii in 100 de ani, din secolul trecut rata medie a pierderii de specii de vertebrate este de 114 de ori mai mare decat ritmul inregistrat in lipsa activitatii umane, luand chiar in considerare estimarile cele mai optimiste in materie de extinctie, potrivit studiului.
"Noi insistam ca aceste calcule ale noastre subestimeaza foarte probabil gravitatea acestei crize de disparitie, pentru ca scopul nostru a fost de a stabili un nivel realist minim al impactulului activitatii umane asupra biodiversitatii", spun autorii studiului. Cauzele disparitiei speciilor includ schimbarile climatice, poluarea si defrisarile. Conform Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii, circa 41% din speciile de amfibieni si 26% dintre speciile de mamifere sunt amenintate cu disparitia.
Sursa: Agerpres
Etichete: animale, disparitie, clima, extinctie, dinozaur,
Dată publicare:
20-06-2015 16:28