Avertisment din partea NASA. Civilizatia s-ar putea prabusi in cateva zeci de ani
Un studiu finantat de NASA avertizeaza in legatura cu faptul ca societatea ar putea sa se prabuseasca intr-un interval de doar cateva zeci de ani.
Civilizatia moderna se indreapta spre colaps in cateva zeci de ani, din cauza cresterii instabilitatii economice si a presiunii exercitate asupra resurselor planetei, conform unui studiu stiintific finantat de NASA, potrivit Mediafax.
Matematicienii au utilizat modele teoretice pentru a prezice ce se va intampla cu lumea industrializata pe parcursul urmatorului secol si au descoperit ca lucrurile au tendinta sa ia o intorsatura negativa, chiar si atunci cand se iau in considerare cele mai conservatoare estimari.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Studiul face referire la prabusirea unor civilizatii antice, odata prospere, ca Imperiul Roman, sau dinastiile Han, in China, sau Gupta, in India. In toate aceste exemple, elita societatii a ales o abordare pasiva a avertismentelor care anuntau dezastrul, pana a fost prea tarziu. Matematicianul Safa Motesharri spune ca procesul de "ridicare si prabusire este un ciclu recurent intalnit des in istorie".
Cercetarile lui Motesharri au analizat factorii care ar putea duce la prabusirea civilizatiei noastre, de la cresterea populatiei la schimbarile climatice si a ajuns la concluzia ca. atunci cand acestia converg, pot conduce la colapsul societatii, din cauza "lipsei de resurse" si a "stratificarii socio-economice in elite si mase".
Studiul a fost realizat de o echipa formata din cercetatori in domeniul stiintelor naturale si sociale si a fost finantat de Centrul Spatial Goddard al NASA. Raportul, realizat cu ajutorul modelului Handy (n.r. Human and Nature Dynamical, Dinamica Umana si Naturala), accentueaza faptul ca scenariul nu este inevitabil si face un apel la elitele actuale, care trebuie sa egalizeze balanta economica.
"Colapsul poate fi evitat si populatia poate ajunge la un echilibru, daca rata de consum a resurselor naturale este redusa la un nivel sustenabil si daca acestea vor fi distribuite intr-o maniera reletiv echitabila", spun cercetatorii.