Arheologii polonezi ar fi descoperit cea mai veche ciorba din lume. De ce a fost ingropata in pamant cu tot cu oala

Ultima actualizare: 06-06-2017 07:12
arheologi polonia
Facebook.com

Resturile unei fierturi de legume datand de acum mai bine de 1.000 de ani au fost gasite intr-o asezare medievala din Polonia.

Descoperirea a fost facuta in situl arheologic Żmijowiska (regiunea Lublin), unde acum 1.000 de ani se inalta o fortificarie. Intr-una dintre cladiri, arheologii au gasit o soba si o oana ingrioata langa aceasta. Din resturile de pe peretii vasului, specialistii polonezi au reconstituit ceea ce ar putea fi cea mai veche ciorba din lume.

Fiertura continea laba gastei, macris, atriplex, falopia, orz, linte, mei, grau si grau iar drept condiment, frunze de menta. Pe baza ingredientelor, arheologii sustin ca a fost gatita la sfarsitul primaverii sau vara. Ar fi fost apoi ingropata nu din cauza gustului, ci drept ofranda adusa unor divinitati pagane venerate de ocupantii fortaretei medievale, care nu trecusera inca la crestinism.

„Nu era o mancare sofisticata, dar era plina de proteine”, afirma arheologul Paweł Lis. „Menta merge foarte bine cu linte”.

Fortareata Żmijowiska, ai carei ocupanti au savurat ciorba, a fost construita la sfarsitul secolului al IX-lea de triburile slave de pe teritoriul actual al Poloniei, dar 100 de ani mai tarziu a ars, cel mai probabil intr-un razboi intre aceste triburi.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO