Arheologii polonezi ar fi descoperit cea mai veche ciorba din lume. De ce a fost ingropata in pamant cu tot cu oala
Resturile unei fierturi de legume datand de acum mai bine de 1.000 de ani au fost gasite intr-o asezare medievala din Polonia.
Descoperirea a fost facuta in situl arheologic Żmijowiska (regiunea Lublin), unde acum 1.000 de ani se inalta o fortificarie. Intr-una dintre cladiri, arheologii au gasit o soba si o oana ingrioata langa aceasta. Din resturile de pe peretii vasului, specialistii polonezi au reconstituit ceea ce ar putea fi cea mai veche ciorba din lume.
Fiertura continea laba gastei, macris, atriplex, falopia, orz, linte, mei, grau si grau iar drept condiment, frunze de menta. Pe baza ingredientelor, arheologii sustin ca a fost gatita la sfarsitul primaverii sau vara. Ar fi fost apoi ingropata nu din cauza gustului, ci drept ofranda adusa unor divinitati pagane venerate de ocupantii fortaretei medievale, care nu trecusera inca la crestinism.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Nu era o mancare sofisticata, dar era plina de proteine”, afirma arheologul Paweł Lis. „Menta merge foarte bine cu linte”.
Fortareata Żmijowiska, ai carei ocupanti au savurat ciorba, a fost construita la sfarsitul secolului al IX-lea de triburile slave de pe teritoriul actual al Poloniei, dar 100 de ani mai tarziu a ars, cel mai probabil intr-un razboi intre aceste triburi.