Aplicatia pentru pompieri, ideea unor romani, in finala concursului NASA "Space Apps Challenge"
Tinerii pasionati de explorarea spatiului si-au dat intalnire in acest weekend in Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca, la cel mai mare maraton de programare din lume.
NASA le-a pus la dispozitie date secrete si le-a dat de rezolvat probleme de mediu. Printre solutiile propuse de ei se numara o aplicatie pentru pompieri sau un sistem de masurare a radiatiilor, la care se expun oamenii cand merg cu avionul.
Un roman moare intr-un incendiu la fiecare doua zile. Iar pompierii au nevoie de mai mult de un sfert de ora, in medie, sa intervina. Aceste statistici i-au stimulat pe patru tineri din Bucuresti, care au gandit o aplicatie pentru ca alertele sa ajunga mai repede la salvatori. Ideea lor a fost printre cele mai bune din Romania si a ajuns in finala concursului NASA: Space Apps Challenge.
"Algoritmul nostru iti spune ce temperatura este in jur, ce viteza a vantului, umiditatea din zona, nivelul de ploaie si asa mai departe", spune Alin Zurlan, concurent.
"Incercam sa facem o parte de stabilire a rutei cele mai optime intre statia de pompieri si locul unde se afla focul, in asa fel incat pompierii pe langa sirenele care ii ajuta, sa parcurga cel mai scurt timp", spune Auras Geambasu, concurent..
Alti tineri s-au gandit la radiatiile la care se expun cei care calatoresc cu avionul, in special in zonele cu un nivel crescut, cum ar fi Polul Nord sau Sud. Aplicatia lor ar putea sa ii ajute pe piloti sa evite aceste situatii.
NASA le-a propus astfel de probleme de mediu tinerilor din peste 100 de tari. In Romania, concurentii au facut maratoane de programare in Cluj-Napoca, TImisoara si Bucuresti.
Cele mai bune cinci echipe din lume vor merge la NASA, la lansarea unei navete spatiale.