Aparatul revolutionar care i-ar putea reda vocea geniului Stephen Hawking. Cum functioneaza iBrain
Fizicianul Stephen Hawking, paralizat complet din cauza unei grave boli neurologice, testeaza un dispozitiv care l-ar putea ajuta “sa vorbeasca” din nou, citindu-i gandurile si transformandu-le direct in mesaje.
Aparatul a fost inventat de Philip Low, de la compania NeuroVigil si era destinat monitorizarii pacientilor cu probleme legate de somn. Dispozitivul poate fi folosit insa si pentru a citi si transmite gandurile unei persoane care nu se poate exprima in mod normal.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Pe scurt, acesta citeste undele celebrale, pe care apoi le transforma in cuvinte sau litere. Stephen Hawking a reusit sa testeze eficient acest aparat, numit iBrain, iar gandurile sale au fost convertite in semnale individuale.
In prezent, celebrul astrofizician, paralizat de boala Lou Gehrig, nu se poate misca deloc si comunica printr-un computer, care preia semnale slabe din muschii sai faciali si le transforma in cuvinte.
Din pacate, insa, boala lui avanseaza si in curand el nu-si va mai putea controla deloc muschii faciali, deci noul aparat este singura lui sansa de comunicare in viitor, scrie Daily Mail.
Creatorul iBrain este convins ca va putea face un soft mai performant, astfel incat persoanele aflate in situatia lui Hawking sa poata purta conversatii intregi cu ajutorul acestui dispozitiv.
Deocamdata, aparatul este folosit si pentru a vedea efectele pe care le au unele medicamente asupra creierului, astfel incat sa se poata prescrie un tratament personalizat fiecarui pacient. El este util si pentru a diagnostica depresia, autismul sau alte boli care afecteaza creierul.