Noi informatii de la robotul Curiosity. Pe suprafata planetei Marte a existat apa lichida

Ultima actualizare: 28-09-2013 06:56
Marte, probe de sol, Curiosity

Curiosity, robotelul trimis de NASA pe Marte in urma cu un an, a adunat noi informatii interesante despre trecutul acestei planete.

Potrivit Space.com, robotul care cantareste o tona a examinat mai multe roci, facand o scurta pauza in traseul sau, care va acoperi 5,5 kilometri pe Planeta Rosie, de la locul unde s-a oprit pana la destinatia sa finala, Muntele Sharp.

Noile informatii sugereaza ca in trecut pe aceasta planeta a existat apa in stare lichida.

“Am analizat fire de nisip depuse de apa care a curs candva la suprafata planetei si a dus la fisurarea unor roci”, declara Dawn Sumner, de la Universitatea din California.

Curiosity a ajuns pe Marte in august 2012, iar misiunea lui este sa afle daca aici a existat candva viata.

In luna martie, robotelul a oferit primele indicii care sugerau ca aici a existat candva apa, in zona numita Yellowknife Bay.

Prin urmare, in urma cu miliarde de ani, Planeta Rosie a fost locuibila.

Recent insa, cei 450 de cercetatori care ii urmaresc misiunea au fost dezamagiti, dupa ce datele aratau ca in atmosfera planetei nu exista urme de metan, care sa sugereze existenta unor forme de viata.

Chiar daca in prezent probabil ca nu exista viata pe Marte, noile descoperiri le demonstreaza specialistilor ca in trecut acest lucru ar fi fost posibil.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO